Veste majoră în Bulgaria. Se schimbă banii în țara vecină: ce se întâmplă cu leva

Veste majoră în Bulgaria. Se schimbă banii în țara vecină: ce se întâmplă cu leva
Problemele economice din Bulgaria fac grea tranziția

Printre țările din blocul european care nu au adoptat încă momenda unică se alfă și Bulgaria. Dacă până acum Guvernul de la Sofia nu a mai dat nicio declarație pe această temă, se pare că planul de aderare va fi pus în aplicare din 2024.

Guvernul de la Sofia anunță schimbările din 2024

Conform agenției de știri Reuters, Bulgaria își menține obiectivul de a adopta moneda euro începând cu 1 ianuarie 2024 și intenționează să înceapă plățile în euro fără nicio perioadă de tranziție, odată cu aderarea la zona euro, au declarat azi oficiali ai guvernului și ai băncii centrale.

Bulgaria, considerat unul dintre cele mai sărace state membre ale Uniunii Europene, a fost admisă împreună cu Croația în mecanismul ERM-2, anul trecut. Este vorba de o etapă obligatorie pentru aderarea la euro. Potrivit unui proiect de plan național pentru intrarea în zona euro a Bulgariei, aprobat miercuri, bulgarii vor putea plăti și în moneda națională la o lună după adoptarea monedei unice.

Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă țările la aderarea la euro este că nu mai pot folosi cursul de schimb ca o pernă de șoc economic. Bulgaria își leagă deja moneda lev de euro și intenționează să adopte moneda unică la actuala rată stabilită la cursul zilei.

Problemele economice din Bulgaria fac grea tranziția spre euro

În conferința de presă de astăzi, oficialii din Bulgaria spun că introducerea monedei euro este planificată fără o perioadă de tranziție. Data adoptării monedei euro va coincide cu introducerea acesteia ca unitate oficială de plată. Declarația a fost dată de Banca centrală din Bulgaria și ministerul finanțelor într-un comunicat comun.

„Conversia se va face prin aplicarea irevocabilă a ratei de schimb fixe între euro și lev.”, anunță oficialii celor două entităț.

Proiectul planului național este în așteptarea aprobării guvernului după discuțiile publice. Bulgaria îndeplinește criteriile nominale pentru aderarea la zona euro în prezent și se așteaptă să fie conformă la adoptarea euro, în ciuda eventualelor presiuni inflaționiste, pe măsură ce converge cu economiile mai bogate din zona euro.

Bulgaria este unul dintre cele mai puțin îndatorate state ale UE. Deficitul său fiscal a fost de doar 3% din producția economică anul trecut, în ciuda cheltuielilor crescute pentru a reduce impactul coronavirusului asupra locurilor de muncă și întreprinderilor.

Cu toate asteea, gradul de sărăcie și economia în declin, va face mai grea viața bulgarilor după aderarea la moneda unică europeană, mai spun analiștii economici din Bulgaria.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI