Inovație în România. Unde se află cel mai nou computer tomograf, extrem de rar în Europa. Poate scana și cele mai mici animale

Inovație în România. Unde se află cel mai nou computer tomograf, extrem de rar în Europa. Poate scana și cele mai mici animale
Unde se află cel mai nou computer tomograf, extrem de rar în Europa

Medicul veterinar Kondor Attila a devenit celebru pentru modul în care se implică în tratarea animalelor bolnave. Spitalul veterinar la care lucrează medicul a achiziționat un tomograf unic în țară și extrem de rar în Europa.

Computer tomograf unic în România

Potrivit Asociației Femeilor de Afaceri și Femeilor Conducătoare de Întreprinderi din România, singurul computer tomograf din România destinat animalelor se poate găsi la Spitalul Veterinar K2 din Sfântu Gheorghe. Medicul veterinar Kondor Attila este cel mai cunoscut în această zonă.

Tot el este și cel care a adus aparatul special printr-o comandă făcută în Statele Unite ale Americii. Pentru computer, spitalul a plătit 190.000 de euro. Doar în Polonia mai există un astfel de computer tomograf. Computer-ul are o precizie mai mare decât cele pentru uz uman. Poate fi folosit chiar și pentru un șoricel mic de doar 6 centimetri.

Cu o scanare atât de precisă, diagnosticarea animalelor de companie este mult mai facilă. Doctorul Kondor Attila este cunoscut ca fiind un mare iubitor de animale de companie. Din acest motiv, medicul veterinar ale clienți din toate colțurile țării. Cu ajutorul noului computer, vor putea fi diagnosticate și tratate afecțiuni ale animalelor care, în alte cazuri, ar fi fost foarte greu depistate.

Aparat unic pentru depistarea cancerului în România

Potrivit autoritățile județene, spitalul din Galați este singurul care deține un aparat de microscopie confocală în vivo. Acest echipament medical este folosit pentru diagnosticarea precisă a cancerului de piele. Valoarea acestui aparat medical este este 1.329.999 de lei, fiind achiziționat din fonduri ce provin din bugetul propriu al Consiliului Județean.

„În Europa sunt doar cinci astfel de echipamente medicale. Dispozitivul analizează în profunzime pielea pentru depistarea cancerului, realizează biopsii virtuale, non-invazive, ceea ce scuteşte pacienţii de o incizie chirurgicală, stabileşte un diagnostic precis în cazul bolilor de piele autoimune sau inflamatorii şi permite monitorizarea eficienţei medicamentelor la nivel pielii”, a explicat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Acesta este singurul aparat de ultimă generație care poate diagnostica cancerul, fiind cumpărat pentru spitalul din Galați. Mai mult de atât, la Spitalul de Boli Infecțioase a ajuns și un dermoscan total body. Acesta monitorizează afecțiunile dermatologice. Pe listă se află și un dermatoscop wireless cu bază de date.