Marți, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu a dat o veste importantă pentru românii care locuiesc la bloc. Ce prețuri se vor micșora din această iarnă.
Potrivit ministrului Economiei, gazele naturale s-au ieftinit în România. Acesta dă asigurări românilor că prețul gazelor din acest an va fi mai mic decât cel din iarna anului precedent.
„Așa cum am promis, la 1 iulie, piața de gaze naturale s-a liberalizat. În plus față de această liberalizare am schimbat obligația de vânzare centralizată pe piața cu gaze cu un gas program release. Practic, prin acest program, am legat prețul gazelor din România de prețul bursei regionale de la Viena, Baumgarten.
Exact cum am și preconizat, oferta de gaze pe piața românească este mai mare decât cererea și, evident, avem o ieftinire a prețului gazelor naturale, ajungând un pic sub prețul Bursei de la Viena. Asta înseamnă că piața românească devine piață funcțională și de aceea fluxul de gaze este și de ieșire din România, nu numai de intrare în România. Vestea bună va fi și pentru consumatorul casnic și pentru consumatorul industrial, este că prețul gazului natural în România va fi mai scăzut.
Acum, nu putem compara prețul din octombrie, noiembrie, decembrie cu prețul de acum. Dar cu certitudine prețul din iarna lui 2020 va fi mai mic decât prețul din iarna 2019. Asta cu certitudine, pentru că prețul gazului a scăzut și scăzând avem o referință mai joasă”, a declarat marți Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, la Digi 24.
Virgil Popescu a spus că, în ultima perioadă, producția Romgaz a crescut cu 10%, acest lucru însemnând venituri mai mari pentru bugetul de stat și totodată scăderea prețului la gaz. El a mai precizat că exploatarea gazelor în Marea Neagră a rămas o prioritate.
„Producția Romgaz a crescut în ultima perioadă cu 10%, acolo practic a fost o întărire a echipei manageriale și s-au redeschis sonde, iar Romgaz a reușit să își crească producția cam cu 10%. Asta înseamnă venituri mai mari pentru companie, venituri mai mari la bugetul de stat, o ofertă de gaz pe piața românească mai mare și implicit toată lumea ar avea de câștigat și implicit scade și prețul la gaz. Și industria românească devine mult mai competitivă”, a precizat ministrul Virgil Popescu, potrivit News.ro.