Veste importantă pentru românii cu rate la bancă. Ce se întâmplă cu indicele ROBOR
În ultimii doi ani, cel puțin, cei doi indici bancari importanți, ROBOR și IRCC, au cunoscut o creștere procentuală fără precedent, ceea ce a dus, implicit, la creșterea dobâzilor la creditele bancare. Analiștii din piață sunt extrem de sceptici, cel puțin în ceea ce privește IRCC, cât despre ROBOR, avem o veste importantă pentru românii cu rate la bancă. Așa că, citește în continuare, și află ce se întâmplă cu indicele ROBOR.
ROBOR și IRCC, cei doi indici de calcul și plasa luată de români
Ponderea creditelor și avansurilor și a titlurilor de creanță, partea de activ, legate de ratele de referință ale băncilor românești este una dintre cele mai ridicate în comparație cu alte jurisdicții. Principala rată de referință la care sunt legate aceste expuneri este ROBOR, deși există o parte semnificativă legată de EURIBOR și de indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor IRCC (indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor pentru creditele noi de consum cu amănuntul în monedă locală), precum și expuneri mai mici la alți indici.
ROBOR, după cum bine știm, este publicat de Banca Națională a României (BNR), iar IRCC este administrat de o autoritate publică. ROBOR se bazează pe cotațiile bancare ferme pentru fiecare scadență, iar IRCC este o medie ponderată a tuturor depozitelor interbancare efective negarantate. În acest sens, riscul de tranziție de referință pentru băncile și consumatorii români este limitat în principal la expunerile existente.
Dar, odată cu accentuarea crizelor economice, și ca efect al pandemiei și a ratei mari a inflației, cei doi indici aveau să se modifice, cele mai multe creșterii fiind înregistrate în 2022. ROBOR la trei luni, de exemplu, în perioada mai-septembrie 2022, a ajuns la valori istorice, iar creditele calculate pe baza indicelui IRCC deveneau cele mai interesante pentru români.
Mulți și-au refinanțat creditele ipotecare și de nevoie personale, cerând băncilor să treacă la calcul dobânzilor pe baza IRCC, din păcate fiind plasa în care au căzut mulți, având în vedere explozia procentului de creștere a acestui indice, care, conform analiștilor, în curând va depăși ROBOR-ul la trei luni, ajungnd la peste 6,5%.
Vezi și: Veste proastă pentru milioane de români cu credite. BNR a făcut anunțul despre dobânda de referință
BNR dă o veste importantă pentru românii cu rate la bancă
Poate nimeni nu mai spera la o redresare, sau măcar o stagnare a creșterii indicelui ROBOR la trei luni (principalul calcul penrtu credite, în general), nu mai vorbim de o scădere a acestuia. După valorile record din ultimele luni, în primele zile de indexare procentuală, ROBOR la trei luni a început să scadă, ceea ce este un plus pentru creditele cu dobânzi calculate prin intermediul acestui indice.
Întorcându-ne la data de 1 august 2022, ROBOR la trei luni era de 8.01%, iar la 30 decembrie era cotat la 7.56%. În tot acest interval de cinci luni, cea mai mare valoare a ROBOR-ului la trei luni a fost înregistrată pe 27 și 28 octombrie 2022, când ajunsese la valoarea istorică de 8,21%.
Astăzi, BNR dă o veste importantă pentru românii cu rate la bancă, anunțând că ROBOR la trei luni a ajuns la 7.25%, cu o zi înainte fiind cotat la 7,27%. Pentru românii cu credite asta înseamnă o diminuare a valorii dobânzii, dar nu cu mult, având în vedere că acest procent publicat de BNR este doar un punct de plecare al calculelor făcute de băncile comerciale când vine vorba de dobânzile practicate la credite.
Economiștii spun că, într-adevăr, ROBOR va mai înregistra scăderi, dar atenția mare este asupra IRCC, care, așa cum spuneam, va depăși până la finele celui de-al doilea trimestru din 2023, valoarea de 6%.