Tanczos Barna, ministrul Mediului, a făcut un anunț oficial care-i vizează pe toți românii care dețin centrale de apartament. Ce taxă vor avea de plătit, peste câțiva ani. Va deveni obligatoriu. Despre ce ar fi vorba.
Vești proaste pentru românii care au centrale de apartament. Potrivit spuselor ministrului Mediului, românii vor avea de plătit o nouă taxă începând cu anul 2027.
Tanczos Barna susține că ar fi vorba despre taxa de carbon, care va afecta atât persoanele care au centrală la apartament, cât și posesorii de automobile, o măsură cerută de către Consiliul Uniunii Europene.
Peste patru ani, România va introduce o taxă pe carbon, în valoare de 0,5 sau un leu pe unitatea de măsură a combustibililor fosili.
„Europa, în momentul de faţă, a impus tuturor statelor membre o taxă nouă de carbon. Sunt două elemente: benzina-motorina, plus centrala de acasă pentru gaz sunt cele două elemente care vor fi taxate pentru a colecta pentru fondul social de climă sumele care se reintroduc în
economie, sub formă de subvenție sau sub formă de sprijin pentru tranziției, pentru cumpărarea altor centrale, altor soluții, pompe de căldură, fotovoltaice etc”, a spus Tanczos Barna.
Banii percepuți ca taxă vor fi utilizați, potrivit ministrului Tanczos Barna, pentru protejarea mediului înconjurător și vor merge la un fond social dedicat îngrijirii climei.
„Dar, pentru noi, cel mai important lucru din această decizie este fondul social dedicat pentru climă. Acest fond social va asigura României un venit în plus garantat, în comparație cu contribuția. Va fi un fel de fond de mediu pe care îl folosim noi acum, dar mult mai consistent.”, a completat ministrul.
Temperaturile negative din România i-au obligat pe foarte mulți români să pornească centrala termică de apartament, pentru a nu suferi de frig. Cu toate acestea, cetățenii fac tot posibilul pentru a reduce cheltuielile și de a plăti cât mai puțin la facturile de gaze și curent.
Expertul imobiliar Clive Holland a oferit un sfat prețios potrivit cărora oamenii vor putea reduce costurile, atâta timp cât efectuează o mică ajustare a treptelor de căldură ale centralei.
„Aș coborî doar în trepte de un grad. Trebuie să planifici asta pentru a vedea de câte ori se declanșează și se oprește centrala. Există anumite studii care arată că reducerea cu doar un grad pe zi poate economisi sute de lei pe parcursul unui an.
Trebuie să te asiguri că nu compromiți cazanul, motiv pentru care aș sugera să testezi metoda înainte. Cred că oamenii încep să se descurce mai bine și să facă diverse teste, dar aș evita să oprești complet încălzirea”, a declarat el pentru Express.co.uk.
Editor foto: Bucur Dan