Foarte mulți români sunt îngrijorați de facturile mari la energie, motiv pentru care recurg la măsuri drastice. Fie aleg să oprească mai devreme centrala termică, fie preferă să stea în frig, pentru a economisi ceva bani. Ce spun experții despre cum procedează lumea? Este indicată această abordare?
Primăvara nu vine prea curând pentru gospodăriile care se luptă să facă față facturilor mari la energie, mulți așteptând zilele mai însorite în ideea că nu mai trebuie să pornească încălzirea în casă. Însă, cu vremea mai blândă deja la orizont, un specialist a dezvăluit dacă luna februarie este prea devreme pentru a opri centrala de apartament.
Chiar dacă ai tot amânat să pornești centrala termică în această iarnă, temperaturile negative de afară te-au constrâns să o ții deschisă. Confruntarea cu facturile uimitor de mari la energie a fost o corvoadă pentru majoritatea românilor, mulți alegând să seteze termostatul la o valoare modică.
Deși vremea mai caldă de primăvară nu este foarte departe, expertul imobiliar Clive Holland avertizează că nu este cazul să oprești centrala termică: „Oamenii au câteva modalități foarte ingenioase de a fenta prețurile la energie. În vremuri normale, nimeni nu s-ar gândi să-și oprească încălzirea în februarie, este încă prea frig. Aș spune că este vorba despre cum te simți. Dacă simți că este suficient de cald, cu siguranță aș spune că poți opri centrala, dar nu aș recomanda să faci asta pentru perioade lungi”.
Potrivit expertului, de obicei, perioada indicată pentru a opri centrala termică este sfârșitul lunii martie, când se schimbă ora: „Nu aș recomanda să o închizi complet”.
Cu toate că sfatul lui Holland poate fi o veste proastă pentru cei care se confruntă cu „facturi uriașe”, el a remarcat că efectuarea unei simple ajustări a încălzirii ajută la reducerea cheltuielilor. Acesta a explicat că poți reduce treptat termostatul până când vine momentul să oprești complet centrala în primăvară.
„Aș coborî doar în trepte de un grad. Trebuie să planifici asta pentru a vedea de câte ori se declanșează și se oprește centrala. Există anumite studii care arată că reducerea cu doar un grad pe zi poate economisi sute de lei pe parcursul unui an. Trebuie să te asiguri că nu compromiți cazanul, motiv pentru care aș sugera să testezi metoda înainte. Cred că oamenii încep să se descurce mai bine și să facă diverse teste, dar aș evita să oprești complet încălzirea”, a subliniat el, scrie Express.co.uk.
Dacă vrei neapărat să închizi centrala termică înainte de sfârșitul lunii martie, Clive susține că monitorizarea vremii poate fi de mare ajutor, trebuie doar să știi ce să cauți: „Privind prognozele meteo pe termen lung, aș spune că, odată ce temperatura va ajunge la 12C afară, asta îți va da un bun indiciu să opriți centrala”.