Veste importantă despre cardurile de sănătate din România. Ce se întâmplă cu cele care au expirat

Veste importantă despre cardurile de sănătate din România. Ce se întâmplă cu cele care au expirat
Veste importanta despre cardurile de sanatate din Romania

Românii ale căror carduri de sănătate expiră anul acesta nu trebuie să se îngrijoreze. Autoritățile au explicat ce este de făcut, în această situație. În timp ce unii se preocupă de faptul că nu vor mai avea acces în cabinetul medicului de familie și nu li se vor mai putea elibera rețetele compensate, iată cum poți rezolva problema valabilității cardului albastru.

Ce se întâmplă dacă îți expiră cardul de sănătate

În ultimele luni de zile, foarte mulți români au fost îngrijorați de faptul că le-a expirat sau urmează să expire cardul de sănătate. Autoritățile vin în ajutorul lor, asigurând toți cetățenii că nimeni nu va rămâne fără un card de sănătate valid și valabil.

Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 483/2020, din luna iulie 2020 s-au generat și rescris noi certificate digitale pentru cardurile naționale de asigurări de sănătate care au fost emise până la data de 31 decembrie 2014. Cardurile de sănătate sunt valabile 14 ani de zile.

Conform informațiilor Ministerului Sănătății, rescrierea se face automat, atunci când titularul cardului de sănătate merge la medic. Mai bine spus, sistemul detectează automat cardul expirat și îi înlocuiește data de valabilitate, fără ca medicul să intervină în vreun fel.

Schimbarea cardurilor de sănătate nu este necesară. Prin intermediul acestui sistem, autoritățile române ar fi economisit un total de peste 165 de milioane de lei, suma impresionantă care ar fi acoperit costurile emiterii unor carduri de sănătate noi.

„Termenul de valabilitate al acestor carduri naționale este de 7 ani de la data rescrierii certificatului. Costurile acestei soluții sunt în valoare de aproximativ 550 mii lei, față de 165,4 milioane lei, cât ar fi costat retipărirea a 14,2 milioane de carduri de sănătate”, a fost mesajul transmis de către autorități, potrivit impact.ro.

Câți ani sunt valabile cardurile de sănătate în România

Oficialii țării ar fi fost nevoiți să emită peste 14 milioane de carduri de sănătate care urmau să expire în anul 2020, iar alte peste 10 milioane în anul 2021. Prin această hotărâre de guvern, valabilitatea cardurilor de sănătate a fost extinsă la 14 ani.

Acesta este un motiv în plus de bucurie pentru românii de pretutindeni, deoarece această decizie îi scutește de birocrație și să se prezinte cu acte la Casa de Asigurări Sociale.

Cardul de sănătate a fost introdus în România în 2013, pentru a face mai transparentă și mai eficientă utilizarea fondurilor din sistemul de asigurări sociale de sănătate. Cardurile de sănătate sunt emise, individual, de CNAS pentru fiecare asigurat care a împlinit vârsta majoratului.

Inițial, cardurile de sănătate erau valabile cinci ani de la data emiterii, apoi șapte ani, iar acum valabilitatea lor a fost extinsă până la 14 ani.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI