31 mart. 2020 | 08:47

Schimbări majore în sistemul medical pe perioada stării de urgență. Pacienții nu vor mai avea nevoie de cardul de sănătate

Sănătate
Schimbări majore în sistemul medical pe perioada stării de urgență. Pacienții nu vor mai avea nevoie de cardul de sănătate

În urma ședinței de luni, Guvernul a decis o serie de schimbări cu privire la sistemul medical și la drepturile și obligațiile avute de cetățeni, dar și de medici. Astfel, printre aceste modificări se numără suspendarea cardurilor de sănătate pe perioada stării de urgență, eliberarea rețetelor online, prin e-mail și consultațiile la distanță, prin videoconferință. Toate deciziile au fost anunțate de şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă.

Cum putem ajuta persoanele din categoriile vulnerabile

Pentru a limita ieșirile de la domiciliu, acolo unde nu există urgențe majore, Guvernul Orban a adoptat câteva schimbări cu privire la sistemul medical din România. Acestea au rolul de a asigura o protecție mai solidă împotriva infectării populației cu COVID-19. Nu puține sunt persoanele a căror sănătate depinde de un tratament lunar, și implicit de o vizită la medic, motiv pentru care, pe perioada stării de urgență, aceste lucruri se pot rezolva de acasă, din siguranță.

O mare parte din cetățenii care depind de aceste rețete lunare și vizite la medic sunt persoanele vârstnice, care fac parte de asemenea din grupurile vulnerabile în contextul infectării cu noul coronavirus. De aceea este foarte important ca cei care au copii, nepoți și vecini mai bine informați și conectați la tehnologie, să sară în ajutorul vârstnicilor care nu au posibilitatea să se conecteze la internet și nu știu nici să folosească dispozitivele moderne de comunicare. Este foarte important să fim solidari cu ei și să-i ajutăm, având un contact minim în această perioadă critică.

Mododificările adoptate de Guvern în urma ședinței de luni

Pe perioada stării de urgență, consultațiile medicale prevăzute în pachetul de servicii de bază, respectiv în pachetul minimal de servicii medicale, pot fi acordate și la distanţă, acestea putând fi acordate atât de medicii de familie cât și de medicii de specialitate din ambulatoriul clinic, și pot fi realizate prin orice mijloace de comunicare, cu încadrarea în numărul maxim de 8 consultaţii/oră.

Medicul de familie, precum și medicul de specialitate din ambulatoriul clinic, va consemna consultațiile medicale la distanță în registrul de consultații și fișa pacientului, după caz, cu indicarea mijlocului de comunicare utilizat și a intervalului orar în care acestea au fost efectuate, și va emite toate documentele necesare pacientului ca urmare a actului medical. Documentele vor fi transmise pacientului prin mijloace de comunicare electronică.

Pe perioada stării de urgență, pacienții simptomatici, pentru manifestări clinice sugestive pentru COVID 19, beneficiază de consultații, inclusiv consultații la distanţă ce pot fi realizate prin orice mijloace de comunicare, care pot fi acordate de medicii de familie și de medicii de specialitate din ambulatoriul clinic, cu încadrarea în numărul maxim de 8 consultaţii/oră. De aceste consultații beneficiază toate persoanele aflate pe teritoriul României.”

Cardurile de sănătate nu mai sunt obligatorii pe perioada stării de urgență

De asemenea, se pot acorda consultații la distanță și se pot oferi prescripții medicale în ambulatoriu pentru 90 de zile, atâta timp cât situația medicală o impune. Cardurile de sănătate vor fi suspendate pe toată durata perioadei de urgenț, pacienții nefiind obligați să-l prezinte pe acesta sau alte acte înlocuitoare acestuia.

Pentru emiterea prescripţiei medicale se pot acorda consultaţii la distanţă în structurile ambulatorii ale spitalelor publice şi private. Medicii din spital pot elibera, dacă situaţia o impune, la externarea asiguratului, prescripţie medicală în ambulatoriu pentru maximum 90 de zile, conform scrisorii medicale/biletului de ieşire din spital, cu excepţia medicamentelor ce fac obiectul contractelor cost-volum/cost-volum-rezultat, pentru care durata de prescriere este de până la 30 de zile. Detalierea modalităţii de prescriere va fi stabilită prin norme. Se prelungeşte cu 90 de zile termenul de valabilitate a biletelor de trimitere pentru specialităţi clinice şi a biletelor de trimitere pentru specialităţi paraclinice, a recomandării medicale pentru dispozitive medicale şi a deciziei de aprobare pentru efectuarea investigaţiei PET-CT.(…)

A fost aprobată prelungirea termenelor de aplicare a actelor normative referitoare la pachetele de servicii şi la contractul-cadru, precum şi la programele naţionale de sănătate, pe toată perioada stării de urgenţă. Actul normativ cuprinde şi o serie de reglementări referitoare la modul de finanţare a furnizorilor de servicii medicale pe perioada instituirii stării de urgenţă. Astfel, pentru unităţile de specialitate care acordă servicii medicale, investigaţii paraclinice, medicamente în cadrul programelor naţionale de sănătate publică, cât şi pentru unităţile sanitare care vor derula programe naţionale în perioada stării de urgenţă, sumele angajate nu vor fi limitate la cele aprobate pentru trimestrul I al anului 2020„, potrivit Agerpres.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Proiectul ambițios al tunelului de 20 de trilioane de dolari prin care s-ar putea ajunge de la New York la Londra într-o oră
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Zodii care vor atrage toate privirile de Revelion. Vor fi în centrul atenției în noaptea dintre ani
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Statul vrea banii românilor. Cetățenii sunt obligați să plătească. Decizia se aplică în toată țara
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro