Parcul Natural Vânători Neamț mai este denumit și Ținutul Zimbrului. Acesta tocmai a fost inclus în Ruta cultural-turistică denumită „Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt”. De foarte mult timp și Ucraina dorește să adere la această rută turistică.
Proiectul Be.Cultour a fost lansat la o recentă Conferință regională numită Descoperă Nord-Est. În acest proiect a fost inclusă și zona Romsilva- Parcul Natural Vânători Neamț, în Ruta cultural-turistică Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt.
Ruta cultural-turistică Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt este un proiect inițiat în anul 2019. Proiectul a fost conceput de România și Republica Moldova, la care vrea să adere și Ucraina. Dacă acest lucru se va întâmpla, traseul va fi considerat de interese internațional.
În România sunt recomandate obiective precum: Mănăstirea Putna, Cetatea Sucevei, Palatul Culturii din Iași, Biserica Sfântă Cruce din Pătrăuți și Cetatea Neamț. Pe de cealaltă parte, în Republica Moldova se poate vizita Mănăstirea Căpriana, Complexul arheologic Orheiul Vechi, Cetatea Tighina, regiunea viticolă Ștefan Vodă și satul Mereni, o fostă localitate de răzești.
Pe lângă atracțiile de bază, traseul este completat de alte 80 de locuri adiționale. 34 dintre acestea se pot regăsi în Basarabia, iar 46 în România. Acestea le oferă turiștilor o experiență diversificată, de la gastronomie, la istorie și aventură.
Ținutul Zimbrului, se întinde pe 31.000 de hectare. Dintre acestea, peste 26.000 sunt numai de pădure. Pe aceste meleaguri se adăpostesc o diversitate de valori culturale naturale și istorice. Pe acest teritoriu se află renumite comunități monahale, mănăstiri precum: Mănăstirea Agapia, Mănăstirea Neamț, Mănăstirea Văratec, Mănăstirea Secu și multe altele.
De asemenea, se pot regăsi și stațiunile Oglinzi și Bălțătești, alături de ariile protejate Codrii de Aramă, Pădurea de Argint, Rezervația de zimbri Dragoș Vodă și Rezervația de stejari Dumbrava.
„Orice obiectiv turistic, orice rută are nevoie de o poveste, de o legendă, iar domnitorul nostru Ştefan cel Mare şi Sfânt a fost o personalitate istorică uriaşă, care reprezintă un reper moral şi istoric de necontestat. În acest context, Ruta cultural-turistică Voievodul Ştefan cel Mare şi Sfânt este pentru noi o oportunitate de conştientizare şi de promovare a valorilor culturale şi turistice comune. Această nouă iniţiativă reprezintă un instrument modern prin care nu doar protejăm tezaurul istoric şi spiritual care ne uneşte, dar şi înscriem ţările noastre pe harta turistică a lumii“, declara, la o întrunire pe tema rutei turistice, Excelenţa Sa Daniel Ioniţă, Ambasadorul României în Republica Moldova.