Veste de zile mari pentru șoferi. Un român, invenție care schimbă tot în trafic

Veste de zile mari pentru șoferi. Un român, invenție care schimbă tot în trafic
Veste de zile mari pentru șoferi

A apărut un sistem inteligent care vine în sprijinul tuturor șoferilor. Când vor fi în trafic, vor putea să identifice din timp mașinile serviciilor de urgență iar totul se datorează unui student de la Facultatea de Inginerie din Galați.

Veste de zile mari pentru șoferi

Cel care a reușit să creeze acest sistem este Daniel Plângău, în vârstă de 22 de ani, student în anul IV la Facultatea de Inginerie din Galați, la specializarea Informatică Aplicată în Ingineria Materialelor.

Daniel a mărturisit că s-a inspirat din viața cotidiană, unde a observat că se produc foarte multe accidente rutiere din cauză că șoferii nu aud la timp sirenele mașinilor de salvare sau poliție.

Veste de zile mari pentru șoferi
Veste de zile mari pentru șoferi

Un român, invenție care schimbă tot în trafic

„Veneam de la un concurs cu maşina şi, pentru că bătea vântul, ne-am trezit în situaţia de a nu auzi o ambulanţă care venea din spatele nostru şi nu i-am acordat prioritate, aşa cum trebuia să se întâmple. Aşa mi-a venit ideea să concep un dispozitiv care să avertizeze şoferii când se apropie maşinile de Poliţie, de Ambulanţă şi Pompierii“, a spus acesta.

În numai două săptămâni, Daniel a reușit să creeze un algoritm care are capacitatea de a distinge mii de sunete extrase din exterior, ce pot fi montate prin intermediul unor microfoane încorporate în spoilerele sau chiar în oglinzile laterale ale mașinii.

„A creat un sistem compus din mai multe microfoane, care se amplasează în exteriorul caroseriei auto, şi un minicalculator, care analizează sunetele din afara maşinii şi detectează de la câţiva zeci de metri apariţia semnalelor sonore emise de maşinile serviciilor de urgenţă.

Se întâmplă de multe ori ca şoferul să nu audă aceste semnale sonore din cauza configuraţiei clădirilor, dacă vorbim de oraşe, sau pentru că ascultă muzică mai tare, vorbeşte la telefon sau cu un alt pasager. Sistemul creat de Daniel îi pune practic în gardă pe şoferi când se apropie maşinile de Poliţie sau Ambulanţa, ca să le acorde prioritate“, a declarat Florin Marin Bogdan, doctor inginer şi coordonatorul Cercului Ştiinţific.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI