Veste de ultimă oră despre amânarea ratelor la bănci. Ce anunț oficial a făcut premierul României, Nicolae Ciucă. Românii cu rate la bănci trebuie să afle ce au decis guvernanții cu privire la amânarea ratelor la bănci. De menționat este că în pandemie, peste 600.000 de români apelau la această soluţie.
Premierul Nicolae Ciucă a declarat în această seară că guvernanții au hotărât să nu includă amânarea ratelor la bănci în pachetul „Sprijin pentru România”, care a fost prezentat la finalul ședinței de coaliție de la Parlament. Ministrul de finanțe, Adrian Câciu, a spus că „această măsură a rămas încă în discuție”.
„Este o măsură pe care am discutat-o cu ministrul de finanțe. În acest moment, datele pe care le-am analizat ne-au dus către această decizie la nivelul coaliției, să continuăm să analizăm să vedem cât de benefică este pentru populație și pentru mediul de afaceri. Este o amânare a deciziei”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, apoi l-a rugat pe Adrian Câciu să dea mai multe detalii.
„Această măsură a rămas încă în discuție, discutăm încă cu sistemul bancar, mai ales în ceea ce privește împărțirea costurilor pe această măsură”, a spus și ministrul PSD de Finanțe.
„Amânarea ratelor nu reprezintă o scutire de rate și de dobânzi, drept pentru care modul în care la finalul acestei amânări, în context de creștere a dobânzilor, ar fi resimțită măsura, ne-a făcut să analizăm în continuare împreună cu sistemul bancar pentru a găsi soluții mai bune pentru cetățeni și, mai ales, pentru companii”, a mai completat Adrian Câciu.
Amintim că liderul PSD, Marcel Ciolacu, a fost cel care a anunțat prima dată că românii ar putea să-și amâne ratele la bănci.
„Există varianta amânării ratelor la bănci. A fost discutată și cu băncile, s-a ajuns la un acord. Luni se va detalia fiecare măsură și se va spune cum se va aplica. Important e că am ajuns la un consens și am constatat necesitatea și cel mai important este că colaborăm astfel încât guvernul să fie pregătit să nu piardă nicio oportunitate”, spunea Marcel Ciolacu pe 7 aprilie, la Digi 24.
De precizat este că amânarea ratelor implica faptul că oamenii vor plăti, la final, mai mulți bani, conform explicațiilor analiștilor pentru Antena 3. Mai exact, dacă românii aleg o amânare pentru un credit imobiliar de 250.000 de lei, rata ar urma să crească, după 10-12 luni, cu circa 200 de lei.