Specialiștii spun că Omicron este mai puțin agresivă decât varianta Delta, cu toate că este mult mai contagioasă. Noua variantă nu pare să îmbolnăvească oamenii la fel de rău ca varianta Delta.
Medicii sud-africani au descoperit că varianta Omicron este mai puțin agresivă încă din noiembrie, iar pe măsură ce se răspândește în Europa și America de Nord, modelul pare să se mențină. Majoritatea cazurilor de Omicron de la începutul lunii decembrie din SUA au produs simptome destul de ușoare, au remarcat Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.
Câteva dintre simptome au fost oboseala, tusea, secreția nazală și congestia. Zoe Covid-19 Simtom Tracker, o aplicație care înregistrează cum se mii de oameni din Marea Britanie, a arătat că durerea de cap, durerea în gât și strănutul sunt unele dintre cele mai întâlnite simptome ale noii variante covid.
De asemenea, potrivit specialiștilor, răspândirea rapidă a Omicron nu a crescut spitalizările în aceeași măsură ca și restul variantelor anterioare. Persoanele infectate cu Omicron avea un risc de circa 20% mai mic de a fi spitalizați față de cei infectați cu Delta, potrivit unui raport al Imperial College din Londra.
Luând în calcul toate aceste date, oamenii de știință nu sunt încă siguri dacă Omicron este mai puțin virulent sau dacă vaccinurile și infecțiile anterioare împiedică oamenii să aibă simptome mult mai grave.
Pacienții infectați cu varianta Omicron au un risc semnificativ mai mic de spitalizare față de cei infectați cu varianta Delta, în jur de 70% mai mică. Potrivit agenției britanice care a efectuat această analiză, persoanele infectate cu Omicron au șanse cu 50-70% mai mici să fie spitalizați. Analiza este în concordanță cu două studii britanice publicate cu puțin timp în urmă. Cu toate acestea, este incertă din cauza numărului redus de pacienți infectați cu noua variantă.
”În pofida faptului că o mică proporţie (…) riscă spitalizarea, este vorba despre un număr important de persoane, iar ”presiunea asupra NHS”, sistemul public britanic de sănătate, ”va crește”, avertizează UKHSA, scrie News.ro.
Potrivit agenției, presiunea asupra sistemului spitalicesc urmează să fie gravă, din cauza răspândirii rapide a variantei Omicron. De asemenea, analiza mai arată că vaccinarea cu booster îmbunătățește protecția asigurată de vaccinuri. Cu toate acestea, dispare repede și prezintă o scădere destul de mare la circa zece săptămâni de la administrarea acestuia.
”Numărul cazurlor este în prezent foarte mare în Regatul Unit, iar chiar o răspândire relativ slabă care necesită o spitalizare va conduce la îmbolnăvirea gravă a unui număr important de persoane”, subliniază directoarea generală a UKHSA, Jenny Harries.