Cât durează perioada de incubaţie la Omicron. Primele simptome de infectare

Cât durează perioada de incubaţie la Omicron. Primele simptome de infectare
Cand trebuie sa iti faci testul

Cercetările continuă să apară cu privire la varianta omicron foarte transmisibilă, care a trecut de la a fi necunoscută în urmă cu câteva săptămâni la tulpina dominantă a COVID-19. Deși sunt încă multe necunoscute despre omicron, viteza remarcabilă de răspândire a acesteia indică faptul că are o perioadă de incubație diferită față de variantele anterioare. Perioada de incubație este perioada de la momentul în care o persoană este infectată până când începe să prezinte simptome. Conform ghidurilor clinice ale Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, publicate la începutul acestui an, se credea că perioada medie de incubație pentru COVID-19 este de patru până la cinci zile.

Ce simptome ai la varianta Omicron și ce perioadă de incubație

Printre simptome se numără tuse, oboseală sau stări de oboseală, congestie și curgere a nasului.
Spre deosebire de variantele anterioare, pierderea gustului și a mirosului pare să fie neobișnuită, spun experții.

Noi cercetări privind un focar mare de cazuri de omicron asociate cu o petrecere de Crăciun din Oslo au descris o imagine diferită. Printre cele 66 de cazuri confirmate și 15 cazuri probabile de COVID-19, perioada medie de incubație a fost de trei zile, cu un interval complet raportat de la zero la opt zile.

Acesta a fost doar un studiu cu un set de cazuri care nu este reprezentativ pentru întreaga populație. (Majoritatea celor infectați au fost vaccinați, iar vârsta mediană a fost de 38 de ani.) În plus stabilirea perioadei de incubație pentru un virus nu este o sarcină ușoară, mai ales pentru că datele sunt adesea auto-raportate, iar simptomele sunt subiective.

Ce spun experții

În același timp, o perioadă de incubație mai scurtă ar avea sens, având în vedere răspândirea rapidă a variantei. Dacă sunteți complet vaccinat și ați fost expus la COVID-19, CDC recomandă să vă faceți un test la cinci până la șapte zile după expunere sau când începeți să simțiți simptome, scrie nbcnews.

(Persoanele nevaccinate sunt încurajate să se testeze imediat și apoi din nou peste cinci până la șapte zile). În urma omicronului, însă, unii experți recomandă o fereastră mai scurtă, de trei până la cinci zile.

Având în vedere rapiditatea cu care se transmite omicron, unii experți solicită, de asemenea, o perioadă de izolare mai scurtă pentru persoanele care au un test pozitiv. În timp ce orientările actuale recomandă 10 zile de la apariția simptomelor, unii epidemiologi spun că această perioadă de timp ar trebui redusă la jumătate – cel puțin pentru persoanele vaccinate.

Deocamdată, sunt necesare mai multe cercetări, dar o perioadă de incubație mai scurtă creează noi provocări pentru sănătatea publică în lupta împotriva COVID-19, în parte pentru că un virus care se deplasează mai rapid este mai greu de urmărit și de localizat.