24 dec. 2021 | 13:27

Cât durează perioada de incubaţie la Omicron. Primele simptome de infectare

News
Cât durează perioada de incubaţie la Omicron. Primele simptome de infectare
Cand trebuie sa iti faci testul

Cercetările continuă să apară cu privire la varianta omicron foarte transmisibilă, care a trecut de la a fi necunoscută în urmă cu câteva săptămâni la tulpina dominantă a COVID-19. Deși sunt încă multe necunoscute despre omicron, viteza remarcabilă de răspândire a acesteia indică faptul că are o perioadă de incubație diferită față de variantele anterioare. Perioada de incubație este perioada de la momentul în care o persoană este infectată până când începe să prezinte simptome. Conform ghidurilor clinice ale Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, publicate la începutul acestui an, se credea că perioada medie de incubație pentru COVID-19 este de patru până la cinci zile.

Ce simptome ai la varianta Omicron și ce perioadă de incubație

Printre simptome se numără tuse, oboseală sau stări de oboseală, congestie și curgere a nasului.
Spre deosebire de variantele anterioare, pierderea gustului și a mirosului pare să fie neobișnuită, spun experții.

Noi cercetări privind un focar mare de cazuri de omicron asociate cu o petrecere de Crăciun din Oslo au descris o imagine diferită. Printre cele 66 de cazuri confirmate și 15 cazuri probabile de COVID-19, perioada medie de incubație a fost de trei zile, cu un interval complet raportat de la zero la opt zile.

Acesta a fost doar un studiu cu un set de cazuri care nu este reprezentativ pentru întreaga populație. (Majoritatea celor infectați au fost vaccinați, iar vârsta mediană a fost de 38 de ani.) În plus stabilirea perioadei de incubație pentru un virus nu este o sarcină ușoară, mai ales pentru că datele sunt adesea auto-raportate, iar simptomele sunt subiective.

Ce spun experții

În același timp, o perioadă de incubație mai scurtă ar avea sens, având în vedere răspândirea rapidă a variantei. Dacă sunteți complet vaccinat și ați fost expus la COVID-19, CDC recomandă să vă faceți un test la cinci până la șapte zile după expunere sau când începeți să simțiți simptome, scrie nbcnews.

(Persoanele nevaccinate sunt încurajate să se testeze imediat și apoi din nou peste cinci până la șapte zile). În urma omicronului, însă, unii experți recomandă o fereastră mai scurtă, de trei până la cinci zile.

Având în vedere rapiditatea cu care se transmite omicron, unii experți solicită, de asemenea, o perioadă de izolare mai scurtă pentru persoanele care au un test pozitiv. În timp ce orientările actuale recomandă 10 zile de la apariția simptomelor, unii epidemiologi spun că această perioadă de timp ar trebui redusă la jumătate – cel puțin pentru persoanele vaccinate.

Deocamdată, sunt necesare mai multe cercetări, dar o perioadă de incubație mai scurtă creează noi provocări pentru sănătatea publică în lupta împotriva COVID-19, în parte pentru că un virus care se deplasează mai rapid este mai greu de urmărit și de localizat.

Parteneri
Cum arată și ce face acum fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță, femeia de care s-a îndrăgostit înainte de Monica Bîrlădeanu
Redactia.ro
Sucul bogat în vitamina A care te va ajuta să scapi complet de petele de pe față
Click.ro
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
Adelina Pestrițu a întors toate privirile la nunta Monicăi Bîrlădeanu! A ales o coafură retro și o rochie spectaculoasă, tip sirenă, cum doar la Hollywood mai vezi
Unica.ro
Omul căruia Ceaușescu i-a dezvăluit un mare secret. Întâlnirea a avut loc la București
EVZ.ro
BRomania, declarații exclusive despre iubită. Cei doi sunt împreună de aproape un an. Cât de mult s-a schimbat Fabiola
Spynews
O nouă taxă se va aplica din 1 ianuarie 2025. Vehiculele pentru care vor plăti 1.500 de lei pe an
Capital.ro
Monica Bîrlădeanu, nuntă de lux la Palat. Vedete de calibru, meniu de 5 stele, decor feeric. Doamne, cum a arătat tortul miresei
Avantaje
RĂSTURNARE în CAZUL ȘOȘOACĂ! CCR a ANUNȚAT EXACT
Mediaflux
Primele declarații ale lui Alfred Bulai după ce a fost acuzat de abuzuri. Profesorul a fost dus cu ambulanța la spital
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Ce etnie are Valeriu Gheorghiță, de fapt. Puțin știu acest detaliu despre soțul Monicăi Bîrlădeanu
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro