Veste de ultim moment despre polițele RCA în România! Una din marile crize, cel puțin pe plan local, a fost anul trecut și cea a polițelor RCA. Situația escalada și datorită falimentului celui mai mare operator, City Insurance. Ulteiror, cu doar 7 jucători pe piață, prețurile la aeste asigurăi obligatorii au explodat. La mai bine de un an de la acest moment, specialiștii dau o veste de ultim moment despre polițele RCA.
Cu mult înainte de criza generată de falimentul City Insurance, în 2019, segmentul asigurărilor auto își menținea poziția dominantă. La acel moment asigurările auto obligatorii (RCA) reprezentau 35,6% din piața asigurărilor în 2018 și 2019, potrivit ASF. Tot atunci prima medie RCA a scăzut cu 12% anul trecut, până la 612 lei, echivalentul a 132 de euro, pe an.
ASF trăgea un prim semnal de alarmă cu privire la iminentul faliment al City, încă din 2019, dar la ceea ce s-a ajuns nu a anticipat și explozia de prețuri. Scoasă din joc City Insurance, și ulterior, și Uniqa Asigurări, au rămas doar 7 jucători importanți. Efectul, plecând de la principiul economiei de piață, a fost majorarea prețurilor la polițele RCA. Deși ASF venea cu noi proiecte care să înghețe cumva prețurile, marja de creștere a devenit încontrolabilă.
Dar iată că vine din piață o veste de ultim moment despre polițele RCA în România. Conform celor de la Economica.net, în această parte a anului 2022, s-a constatat o scădere a prețurilor. Este asta o veste bună pentru asigurați? Cu certitudine da, dar important este ca trendul, deși volatil, să se mențină.
Analiza publicației amintite spune că, în aprilie 2022, punctul de maxim întegistrat în luna aprilie 2022, prima medie depășea 930 de lei. Dar, conform informațiilor din piață, la finalul lunii iunie 2022, prima a scăzut la 900 de lei.
Anunțatul faliment City Insurance a determinat o creștere masivă a prețurilor, conform brokerilor citați de Economica.net. Dar, deși încă este o creștere de peste 80%, trendul este de scădere. Nu una abruptă, dar, după cum arată datele lunii iunie, una care ar putea fi semnificativă.
Acum, cu Euroins cel mai important operator din piață, spune ASF, piața s-a consolidat, iar cota de piață a acesteia era în februarie a.c undeva, în jurul valorii de 35%. De cealaltă parte, Allianz Țiriac a crescut, ca și cotă, ajungând tot în februarie la aproximativ 20,3%, iar OmniAsig a ajuns la cotă de 8%. Rămâne de urmărit care vor fi modificările din piața de polițe RCA, și dacă ASF merge mai departe cu intențiile de control asupra acestora.