Criza economică prin care statul român trece a pus sub semnul întrebării toate măsurile sociale anunțate de Guvern. În ultimele luni mărul discordiei din coaliție a fost procentul de majorare al pensiilor. Recent, însă, Marius Budăi anunța că majorarea se va produce, dar Nicolae Ciucă de o veste de ultim moment despre pensii. Anunțul dat de premier este totuși unul ponderat, depinzând de calculul bugetar.
Actuala orânduire guvernamentală, formată din coaliția PSD-PNL-UDMR, au promis încă din primele zile măsuri sociale importante. Parte din ele, nefinanțate de la buget, ci prin PNRR, au fost implementate, vorbind aici de voucherele pentru alimente de 250 de lei.
Dar nimeni nu se aștepta teoretic la declanșarea conflictului ruso-ucrainean, precedat și de o nouă criză. Înainte de 24 februarie, actuala guvernare s-a bazat pe o anume sumă la bugetul de stat. Odată cu declanșarea crizei, una din cele mai mari din ultima sută de ani, planurile au fost date peste cap.
Presiunile puse de Banca Mondială și CE, au pus Guvernul lui Nicolae Ciucă într-o postură extrem de dificilă. Reforma din sistemul de pensii este un punct asumat și care trebuie rezolvat în următoarea perioadă.
Asta înseamnă echilibrarea sistemului, o nouă formulă de calcul și eliminarea inechităților, adică pensiile speciale. Promisiunile de la început, de a majora quantumul pensiilor, a devenit din ce în ce mai greu de realizat. Zidul de care Palatul Victoria s-a lovit, refuzul de a elimina toate pensiile speciale, face și mai grea misiunea de reformare a sistemului de pensii.
La finele lunii octombrie, Marius Budăi și Marcel Ciolacu anunțau intenția de a majora pensiile până la 1 ianuarie 2023. După multe dispute politice și declarații pro și contra, se pare că s-a ajuns la un consens neașteptat, iar procentul vehiculat de PSD a fost plusat cu încă câteva procente.
Ieri, de la Palatul Victoria, Nicolae Ciucă de o veste de ultim moment despre pensii. Dar, anunțul făcut de premier arată că, de fapt, în coaliție, deciziile sunt luate independent, parcă în ciuda celuilalt partener.
Toate declarațiile de până acum vehiculau un procent minim de majorare a pensiilor de 10%. Dar, iată că liderul PNL și șeful guvernului Nicolae Ciucă de o veste de ultim moment despre pensii. Conform acestuia, și așa cum scriam recent, Nicolae Ciucă declara ieri că „Dacă bugetul va permite, propunerea PNL este de 15%.”. Chiar dacă există dorința politică, în condițiile actuale, calculul bugetului pentru 2023 este extrem de important acum.
Din păcate, acest punct este și un topic extrem de delicat și volatil, depinzând de profitul economic al statului, precum și de colectările la bugetul de stat. Dacă nu ai bani, nu ai de unde să majorezi pensiile, și mai este un aspect. Sumele colectate pentru pensiile românilor vin din impozitele salariaților activi în piață.
Un mecanism economic normal ar însemna ca salariile să crească pentru a putea avea de unde alimenta fondurile de pensii. Și cum, încă, nu sunt bani la buget, o majorare a salariilor mici și medii brute este doar un vis, nerealizabil. Deci, un cerc vicios, din păcate. Nu ai salarii mari nu ai de unde colecta pentru pensii.
Rămâne de văzut, după anunțul bugetului pentru anul viitor, dacă procentul de 15% anunțat de Ciucă, cu ponderație, va putea fi realizat.