08 nov. 2022 | 08:11

Veste de ultim moment despre pensii. Toți pensionarii trebuie să afle, anunțul de la Guvern

Politică
Veste de ultim moment despre pensii. Toți pensionarii trebuie să afle, anunțul de la Guvern
Nicolae Ciucă de o veste de ultim moment despre pensii

Criza economică prin care statul român trece a pus sub semnul întrebării toate măsurile sociale anunțate de Guvern. În ultimele luni mărul discordiei din coaliție a fost procentul de majorare al pensiilor. Recent, însă, Marius Budăi anunța că majorarea se va produce, dar Nicolae Ciucă de o veste de ultim moment despre pensii. Anunțul dat de premier este totuși unul ponderat, depinzând de calculul bugetar.

Pensiile românilor și promisiunile incerte ale coaliției

Actuala orânduire guvernamentală, formată din coaliția PSD-PNL-UDMR, au promis încă din primele zile măsuri sociale importante. Parte din ele, nefinanțate de la buget, ci prin PNRR, au fost implementate, vorbind aici de voucherele pentru alimente de 250 de lei.

Dar nimeni nu se aștepta teoretic la declanșarea conflictului ruso-ucrainean, precedat și de o nouă criză. Înainte de 24 februarie, actuala guvernare s-a bazat pe o anume sumă la bugetul de stat. Odată cu declanșarea crizei, una din cele mai mari din ultima sută de ani, planurile au fost date peste cap.

Presiunile puse de Banca Mondială și CE, au pus Guvernul lui Nicolae Ciucă într-o postură extrem de dificilă. Reforma din sistemul de pensii este un punct asumat și care trebuie rezolvat în următoarea perioadă.

Asta înseamnă echilibrarea sistemului, o nouă formulă de calcul și eliminarea inechităților, adică pensiile speciale. Promisiunile de la început, de a majora quantumul pensiilor, a devenit din ce în ce mai greu de realizat. Zidul de care Palatul Victoria s-a lovit, refuzul de a elimina toate pensiile speciale, face și mai grea misiunea de reformare a sistemului de pensii.

La finele lunii octombrie, Marius Budăi și Marcel Ciolacu anunțau intenția de a majora pensiile până la 1 ianuarie 2023. După multe dispute politice și declarații pro și contra, se pare că s-a ajuns la un consens neașteptat, iar procentul vehiculat de PSD a fost plusat cu încă câteva procente.

Ieri, de la Palatul Victoria, Nicolae Ciucă de o veste de ultim moment despre pensii. Dar, anunțul făcut de premier arată că, de fapt, în coaliție, deciziile sunt luate independent, parcă în ciuda celuilalt partener.

Nicolae Ciucă de o veste de ultim moment despre pensii

Toate declarațiile de până acum vehiculau un procent minim de majorare a pensiilor de 10%. Dar, iată că liderul PNL și șeful guvernului Nicolae Ciucă de o veste de ultim moment despre pensii. Conform acestuia, și așa cum scriam recent, Nicolae Ciucă declara ieri că „Dacă bugetul va permite, propunerea PNL este de 15%.”. Chiar dacă există dorința politică, în condițiile actuale, calculul bugetului pentru 2023 este extrem de important acum.

Din păcate, acest punct este și un topic extrem de delicat și volatil, depinzând de profitul economic al statului, precum și de colectările la bugetul de stat. Dacă nu ai bani, nu ai de unde să majorezi pensiile, și mai este un aspect. Sumele colectate pentru pensiile românilor vin din impozitele salariaților activi în piață.

Un mecanism economic normal ar însemna ca salariile să crească pentru a putea avea de unde alimenta fondurile de pensii. Și cum, încă, nu sunt bani la buget, o majorare a salariilor mici și medii brute este doar un vis, nerealizabil. Deci, un cerc vicios, din păcate. Nu ai salarii mari nu ai de unde colecta pentru pensii.

Rămâne de văzut, după anunțul bugetului pentru anul viitor, dacă procentul de 15% anunțat de Ciucă, cu ponderație, va putea fi realizat.

Parteneri
De ce sunt evreii atât de bogați și inteligenți. Gestul pe care-l fac femeile din Israel în timpul sarcinii
Redactia.ro
Tunelurile vechi de aproape 130 de ani care leagă două orașe importante pe sub munți. De ce au fost abandonate
Click.ro
Cine este polițistul local care nu l-a lăsat pe Nicușor Dan să intre pe șantierul de la Piața Unirii
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
Wow, ce rochie! Românca Romina Gingașu, soția miliardarului Piero Ferrari, apariție de senzație într-o ținută Dolce & Gabbana / FOTO
Unica.ro
Lisa Marie Presley, vizitată de stafia lui Elvis: Nu cred că au fost doar vise
EVZ.ro
Alertă medicală în România! Virusul care poate să te ucidă în 48 de ore a ajuns în spitale. A fost confirmat primul caz
Spynews
Decizie pentru toți proprietarii de locuințe. Toată lumea va plăti la stat. Obligație după 1 ianuarie 2026
Capital.ro
Imagini fabuloase din casa Andreei Raicu! Vedeta locuiește doar cu Honey și a investit o avere în vila de lux. Terasa, mare cât un teren de baschet, e amenajată ca în Bali
Avantaje
MII de pensionari, PUȘI pe LISTA de AȘTEPTARE. ANUNȚUL Casei de Pensii
Mediaflux
Elon Musk a pierdut 15 miliarde de dolari cu ultima afacere controversată! De ce a ajuns în această situație
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Cum arată Diandra Doris Moga după ce și-a topit acidul din buze. Cât de schimbată e ispita de la Insula Iubirii acum
Antena 1
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Shtiu.ro