Vești proaste pentru români. Banca Națională a României preconizează scumpiri la finalul acestui an și chiar din luna iulie privind prețul gazelor naturale.
Raportul asupra inflației a fost publicat vineri și în el se arată la ce fel de scumpiri se pot aștepta românii în perioada următoare.
„Traiectoria preţurilor la gazele naturale – previzionate în Raportul asupra inflaţiei din luna martie a se plasa la nivelul înregistrat la finele anului 2020 şi pe parcursul anului 2021 – este marcată în runda curentă de o majorare semnificativă în luna iulie, în cuantum de 10 la sută, în contextul previzionării unor ajustări ascendente cu ocazia reînnoirii anuale a contractelor între furnizori şi clienţii finali, pe fondul creşterilor semnificative ale cotaţiilor pe Bursa Română de Mărfuri.
Ulterior, în lipsa unor informaţii relevante, nu sunt anticipate alte modificări importante ale preţurilor până la orizontul prognozei”, se arată în raport.
În plus, se așteaptă scumpiri și în privința alimentelor. Raportul spune că „sunt anticipate evoluții mai nefavorabile pe termen scurt astfel că dinamica anuală în decembrie 2021 este reevaluată în sus cu 1,7 puncte procentuale.
Pentru finele anului viitor revizuirea este marginală (+0,1 puncte procentuale). În ambii ani ai proiecţiei traiectoria a fost fundamentată în ipoteza înregistrării unor producţii agricole normale”.
„În ultimele 3 luni analizele noastre arătau tendințe crescătoare ale prețurilor la diferitele forme de energie, dar ultima analiză a depășit cele mai pesimiste scenarii. Aceste evoluții se datorează politicilor în domeniul energiei mai vechi și mai noi. Ceea ce vedem este oglinda acțiunilor noastre în domeniul energiei. Lipsa unei Legi a diminuării Sărăciei Energetice și a ajutorării Clientului Vulnerabil, va crea dificultăți majore pentru milioane de români în anul următor”, a declarat președintele AEI, Dumitru Chisăliță.
Și carburanții se vor scumpi. În 2020, prețul petrolului era 22 de dolari, în comparație cu anul acesta, când a crescut la 65 de dolari.
„Creșterea prețului carburanților din România trebuie pusă pe seama avansului prețului petrolului de la nivel mondial care crește de la o lună la alta. Anul trecut pe vremea aceasta petrolul era undeva la 22 de dolari, acum este undeva la 65 de dolari”, explică analistul economic Adrian Negrescu.