Veste cruntă pentru românii cu credite la bănci. După creșterea facturilor la energia elecrică și gaze naturale, oamenii se vor trezi și cu rate la credite mai mari. Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care se calculează dobânzile la creditele de consum în lei cu dobândă variabilă, contractate înainte de luna mai 2019, a atins cea mai mare valoare din ultimii opt ani. Acesta a urcat joi la 3,53% pe an, de la 3,29% cât a fost miercuri, potrivit datelor publicate de Banca Naționalaă a României (BNR).
Aceasta nu este singura veste proastă. Specialiștii estimează că indicele ROBOR va crește în continuare. Majorarea vine după ce BNR a crescut miercuri dobânda-cheie de la 2%, la 2,5% și a tras un semnal de alarmă în privința creșterii inflației în România la 10% în trimestrul al doilea din acest an, pe fondul majorării prețulor la gaze și energie, scrie Ziarul Financiar.
O valoarea asemănătoare a indicelui ROBOR la 3 luni ca cea de astăzi s-a înregistrat la sfârșitul lunii februarie 2014. Mai exact, pe 24 februarie 2014 acest indice atinsese valoarea de 3,55%.
În urmă cu fix un an, valoarea sa era de 1,54%, iar minimul a fost atins în vară, când indicele ajusese la o valoare de 1,49%. Din toamnă însă, acesta a început să semajoreze constant.
Dobânzile creditelor obținute de români înainte de luna mai 2019 se calculează în funcție de indicele ROBOR. După acea dată a fost introdus un alt indicator numit IRCC (indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor), care se calculează trimestrial și numai în baza tranzacțiilor interbancare.
Efectul creșterii dobânzii-cheie se va resimți, automat, și în buzunarul românilor. Oamenii care au credite de consum cu dobândă variabilă, sau cei care doresc să contracteze unul, vor plăti mai mult.
În întreaga lume, băncile centrale au început să crească dobânzile pentru a face față inflației produsă în perioada de pandemie, pe fondul injectării lichidităților pentru a ține economiile pe linia de plutire.
Specialiștii preconizează că la finalul acestui an, românii vor scoate și mai mulți bani din buzunar, din cauza creșterii constante a dobânzilor.
Cu onestitate, nu ştim dacă dobânzile se duc la 4%, 5% sau chiar 6%. Avem printre cele mai mici dobânzi din regiune, dar printre cele mai mari deficite bugetare şi de cont curent. Prognoza noastră este că dobânda de politică monetară va ajunge la 3,5% în 2022, dar riscurile sunt în creştere, iar incertitudinile extrem de mari în ceea ce priveşte inflaţia.”, a declarat Ionuț Dumitru, economist-șef al Raiffeisen Bank.
Potrivit specialiștilor, indicele ROBOR la trei luni ar putea să atingă 3,70% la finalul lunii iunie și 3,85% la final de decembrie.
În ceea ce privește indicele ROBOR calculat la 6 luni, în funcție de care se stabilesc dobânzile la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, acesta a crescut de la 3,43%, la 3,71%. ROBOR la 12 a ajuns la valoarea de 3,87% pe an, de la 3.54% pe an cât era marți.