Veste bună pentru tinerii din Harghita. ANL a recepţionat, miercuri, 20 de locuinţe pentru aceștia, destinate închirierii

Veste bună pentru tinerii din Harghita. ANL a recepţionat, miercuri, 20 de locuinţe pentru aceștia, destinate închirierii
Veste bună pentru tinerii din Harghita. ANL a recepţionat, miercuri, 20 de locuinţe pentru aceștia, destinate închirierii

Agenția Națională pentru Locuințe, instituție aflată sub autoritatea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrație, a recepționat 20 de locuinței pentru tineri, destinate închirierii, în municipiul Toplița din județul Harghita.

Locuințe pentru tineri în municipiul Toplița

Potrivit unui comunicat eliberat de MDLAP, este vorba despre 13 apartamente cu două camere și 7 garsoniere. Acestea au fost construite pe Str. Sportivilor, pe un regim de înălțime subsol + parter + 4 etaje. Valoarea totală a investiției se ridică la 2.738.533,87 lei, inclusiv TVA.

În cadrul aceluiași program, până în momentul de față, la nivelul județului Harghita, ANL a finalizat 840 de locuințe situate în Odorheiu Secuiesc, Topliţa, Cristuru Secuiesc, Miercurea Ciuc, Băile Tuşnad, Vlăhiţa, Plăieşii de Jos, Borsec, Gheorgheni, Tulgheş, Corund, Avrameşti, Praid şi Porumbenii Mari.

De asemenea, potrivit sursei citate, programul de construcții de locuințe pentru tineri a fost lansat de ANL în anul 2001. Locuințele, disponibile tinerilor pentru închiriat, sunt construite pe terenuri puse la dispoziția agenției de către autoritățile locale publice.

Beneficiarii sunt, de regulă, tineri cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, care îndeplinesc condițiile prevăzute de lege. Tinerii interesați să închirieze un apartament pot depune cereri la primărie, apoi se vor întocmi listele de repartiții.

Locuințele pentru tineri pot fi achiziționate de către chiriași. Acest lucru este posibil după o perioadă de închiriere de minimum un an, doar prin achitarea de rate lunare egale către autoritățile locale sau cu achitarea integrală a prețului final din surse proprii.

Veste bună pentru elevii din mediul rural

În urmă cu o zi, senatul a adoptat proiectul de lege potrivit căruia elevii care fac parte din învățământul primar vor putea beneficia de transport gratuit până la școală și înapoi acasă. Prevederile vor intra în vigoare începând cu prima zi a anului școlar 2022 – 2023.

Cel care a inițiat propunerea legislativă de completare a Legii educației naționale nr. 1/2011 a fost Robert Sighiartău, deputat PNL. Acesta urmează să meargă, pentru promulgare, la președintele Klaus Iohannis.

„În municipii şi oraşe, elevii din învăţământul primar care frecventează cursurile unei unităţi de învăţământ de stat, particulare sau confesionale autorizate/ acreditate pot beneficia de transport specializat de tipul curse şcolare, pentru transportul de la/ până la unitatea de învăţământ. Acoperirea cheltuielilor pentru transportul specializat se asigură din bugetul de stat, prin transfer, către unităţile administrativ-teritoriale”, prevede propunerea legislativă în forma adoptată de Camera Deputaţilor, însuşită şi de plenul Senatului, relatează Agerpres.