Conform legii OG/2008, rovinieta este reprezentată de un document, sau o înregistrare electronică, prin care se atestă că a fost achitat tariful aferent, pentru a circula pe rețeaua de drumuri naționale din România.
Prin normele metodologice aprobate prin ordine ale Ministerului Transportului și Infrastructurii, se stabilesc toate detaliile legate de:
Orice vehicul ca circulă pe drumurile naționale, dar și pe drumurile care se află în intravilanul municipiilor și a reședințelor de județ și care transportă persoane sau marfă, plătește rovinieta, care este o taxă de drum obligatorie.
În funcție de tipul autovehiculului se sancționează prin amenzi pentru cei care circulă fără rovinietă, care au valori cuprinse în funcție de tipul de autovehicul.
Șoferii sunt obligați să păstreze rovinieta și să o solicite la solicitarea organelor de poliției. Aceasta de prezintă sub forma unui bon. Cei care o achiziționează online, scapă de grija păstrării bonului.
Dacă totuși ai pierdut acel bon și nu mai știi dacă ai rovinietă valabilă sau nu, poți accesa site-ul http://www.cnadnr.ro/ro/verificare-rovinieta pentru a verifica valabilitatea acesteia. Pentru a face acest lucru trebuie să introduci numărul de înregistrare a autovehiculului și seria de șasiu a acestuia.
Ca să eliberezi o rovinietă, este necesar să prezinți în general actele necesare oricărui șofer care pleacă la drum. Însă acestea diferă de la persoanele fizice, la cele juridice și la cetățenii străini.
Actele de care are nevoie o persoană fizică pentru a elibera o rovinietă, sunt următoarele:
Persoanele juridice care vor să elibereze o rovinietă, au nevoie de următoarele documente:
Conform art 6 alin. 1 din Ordonanta Guvernamentala 43/1997, rovinieta se aplică la întreaga rețea de drumuri naționale din România. Drumurile pe care este nevoie de rovinietă pentru a circula, sunt următoarele:
Drumurile pentru care nu este nevoie de rovinietă pentru a circula, sunt următoarele: