E oficial! De ajoi, asigurarea RCA poate fi dovedită și prin prezentarea ei pe telefon, conform unui act normativ al ASF. Schimbarea vine în contextul în care, până în prezent, dovada asigurării se putea face doar prin prezentarea în format tipărit a poliței RCA.
Norma ASF 36/2020, care a apărut aseară în Monitorul Oficial și va intra joi în vigoare, arată unele modificări la Norma ASF 20/2017 așa încât dovada asigurării RCA să poată fi făcută inclusiv cu ajutorul contractului de asigurare, nu numai cu poliția de asigurare, ca până acum. Ambele acte pot fi prezentate în format tipărit sau în format electronic.
În plus, din noua normă reiese că, în lipsa acestor documente, existența asigurării RCA va putea fi verificată de autorități direct în baza lor de date. De precizat este că acest lucru va fi valabil doar în cazul asigurărilor obligatorii emise în țara noastră.
Regula prezentării în format palpabil sau electronic va fi aplicabilă și în cazul asigurărilor RCA emise în alte state, care au valabilitate pe teritoriul României.
Polița de asigurare pentru răspundere civilă auto (RCA) este obligatorie pentru posesorii de autoturisme. Prin intermediul ei se acordă despăgubiri pentru prejudiciile produse prin accidente, din vina șoferului care a condus mașina. Răspunderea asiguratorului încetează la ora 24:00 a ultimei zile de valabilitate a actului. Dacă în perioada de valabilitate a poliței intervin schimbări ale datelor înscrise pe act, asiguratul este obligat să informeze societatea de asigurări cu privire la acestea.
Toate polițele RCA se raportează către o bază de date centrală la nivel național, gestionată de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România, denumită Administrare Istoric Date Asigurări Auto (AIDA). În această bază de date se poate verifica orice poliță RCA emisă de către asiguratorii autorizați, la cel mult cinci zile de la încheiere.
În baza legislației, șoferii care nu pot demonstra existența asigurării RCA pot fi sancționați de oamenii legii cu amenzi de până la 2.000 de lei și cu reținerea certificatului de înmatriculare. La momentul încheierii unei asigurări obligatorii, asiguratorul emite asiguratului un contract și o poliță de asigurare. Este vorba de două documente distincte, așa că nu trebuie făcută confuzie între ele, potrivit avocatnet.ro.