Câți români au cumpărat vechime în câmpul muncii ca să aibă pensie mai mare

de: Daniel Ștefan
31 10. 2018

În doar doi ani, de când a intrat în vigoare legea, zeci de mii de români și-au cumpărat ani de vechime în câmpul muncii pentru a beneficia de o pensie mai mare. Cei mai mulți români care s-au asigurat retroactiv în jurul vârstei de 50 de ani.

Din 27 octombrie 2016, este valabilă Legea nr. 186 din 2016 și actualizată în 2017, care permite celor care încă nu s-au pensionat să se asigure retroactiv la sistemul public al asigurărilor sociale. Mai pe înțelesul tuturor, poți să-ți cumperi până la cinci ani de vechime în câmpul muncii, perioadă în care nu ai cotizat la Pilonul I de pensie.

E impropriu spus că îți cumperi vechime. Tu s-ar putea să ai acea vechime, doar că, din diverse motive, nu ai contribuit la sistemul de pensie obligatorie. Legea îți permite să achiți retroactiv maximum cinci ani în care nu ai contribuit.

În doar doi ani de când a intrat în vigoare această lege, peste 38.400 de români și-au cumpărat vechime și au fost încheiate 39.341 de contracte cu Casa Național de Pensii.

Într-un interviu pentru economica.net, reprezentanții Casei Naționale de Pensii au declarat că aceste contracte încheiate între cetățeni și instituția menționată acoperă, în medie, o perioadă de 23 de luni.
Tot în medie, fiecare a plătit în jur de 6.000 de lei pentru anii de vechime, iar cei mai mulți au vârsta de 55 de ani.

Doar 14 români ar fi plătit retroactiv contribuția la sistemul de pensii la nivelul maxim prevăzut de lege, adică la valoarea corespunzătoare a de cinci ori câştigul salarial mediu brut, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale din anii pentru care s-au asigurat retroactiv la pensie.

De asemenea, cei mai mulți români care și-au cumpărat vechime la pensie sunt din Bucureşti, Constanţa, Prahova, Galaţi, Iaşi, Başov, Bacău, Timiş, Neamţ şi Suceava.

Cum cumperi vechime în câmpul muncii ca să ai o pensie mai mare

Ca să te asiguri retroactiv, trebuie să închei unul sau mai multe contracte cu Casa Națională de Pensii din localitatea unde ai domiciliul.

În contract, trebuie specificată perioada pentru care dorești cumpărarea retroactivă a vechimii, dar nu poate fi mai mare de cinci ani.

Data limită până la care mai poți cumpăra vechime este 31 decembrie 2018.

Asigurare retroactivă la sistemul de pensii poate face orice persoană, indiferent de cetățenie, dar trebuie să ai domiciliul sau reședința în România și să îndeplinești următoarele condiții:

  • nu ești calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială;
  • nu ai fost asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în perioada pentru care vrei să te asiguri retroactiv la pensie;
  • nu ai avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care vrei să te asiguri retroactiv la pensie.