Varza murată, în pericol din cauza inspectorilor sanitari. Ce descoperire ar fi făcut aceștia VIDEO

Varza murată, în pericol din cauza inspectorilor sanitari. Ce descoperire ar fi făcut aceștia VIDEO
Descoperirea specialiștilor despre varză murată

Ce descoperire au făcut specialiștii despre varza murată? Leguma murată preferată a românilor este în pericol. Ce se întâmplă din cauza inspectorilor sanitari? Detalii de la directorul DSVSA Dâmboviţa.

Descoperirea specialiștilor despre varza murată

Inspectorii sanitar-veterinari le-au pus gând rău producătorilor de varză murată din zona Slobozia Moară-Lungulețu, Dâmbovița. Oamenii obișnuiesc să pregătească varză murată în gropi făcute în pământ datorită spațiului cu mult mai mare decât oricare altul, din comoditate, dar și din punct de vedere financiar.

Mulți dintre români au condamnat modul în care aceștia au ales să prepare una din legumele lor preferate murate. Producătorii locali susțin că asta este „tradiția”, dar această modalitate de preparare nu este în conformitate cu legislația veterinară și nu este deloc în beneficiul alimentelor naționale și comunitare în vigoare, arată specialiștii. Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița s-a sesizat în urma unor reclamații scrise pe această temă.

„Noi vrem ca acest produs să fie făcut în condiţii de siguranţă maximă”

„Pregătesc această varză, conform tradiţiei, în nişte gropi făcute în pământ, cu folie, gropi care nu sunt supravegheate, gropi lângă care noi, de fiecare dată când am mers, am văzut cum stau câini, circulă şobolani, şoareci şi nu excludem faptul că la ce luptă financiară există între ei acolo, ca unul dintre ei să provoace un al doilea Oneşti, să se supere într-o noapte şi să se ducă să arunce într-una dintre gropi o substanţă toxică şi să ne trezim, Doamne Fereşte, cu ceva probleme din punct de vedere sanitar veterinar. Noi vrem ca acest produs să fie făcut în condiţii de siguranţă maximă în ceea ce priveşte siguranţa alimentară. Nu este posibil să te încalţi în cizme de cauciuc şi să mergi prin noroi, să intri în acea groapă cu o furcă în mână, să încarci varza în butoaie şi de acolo să o ambalezi”
Sandu Tolea, director DSVSA Dâmboviţa

Oficialul a declarat că nu este posibil ca oamenii să se încalțe cu cizme de cauciuc și să meargă prin noroi, iar mai apoi să intre în acea groapă cu o furcă în mână și să încarce varză în butoaie. Mulți dintre oamenii care practică asta și-au cumpărat mașini de vidat, își fabrică etichete și dau mai departe altora care pot să introducă produsele pe flux.

„Nu cred că este gospodărie care să nu aibă în spatele casei o groapă în care să îşi producă varza murată. Nu interzicem producerea verzei murate, aici sunt confuziile făcute de către toţi cunoscătorii care îşi dau cu părerea pe reţelele sociale”, mai arată sursa citată.

Urmăriți Playtech.ro și pe