Noi vești vin din partea guvernanților, privind reforma din sistemul de pensii. Vestea că vârsta de pensionare creşte în fiecare an era una așteptată în acest context. Conform noilor decizii, am aflat la cât vor ieşi românii la pensie, de fapt.
În ultimele zile coaliția de guvernare s-a focusat pe măsurile sociale de stopare a creșterii facturilor la energie, dar și pe reforma din sistemul de pensii, asumată în PNRR. Un aspect al acestei reforme, și canalizat pe pensiile speciale, este faptul că vârsta de pensionare creşte în fiecare an.
Conform noilor decizii, se va face etapizat, cu câte 6 luni pe an, pentru următorii zece ani. În aceeași măsură, se mai arată în documente, pensia nu va mai depăși salariul primit până la momentul pensionării. Prin această măsură se dorește eliminarea acelor inechități de care s-a tot vorbit în ultimii ani.
Proiectul de lege propus de Guvernul condus de Nicolae Ciucă, potrivit Digi24, va ajunge în curând în comisiile din Parlament, unde va trece în dezbatere publică. Deși mulți nu au fost de acord cu schimbările enunțate anterior, noul proiect stabilește clar faptul că vârsta de pensionare creşte în fiecare an.
Același proiect, mai arată sursele Digi24, propune o scădere drastică a pensiei pentru vechime în raport cu venitul brut. În prezent calculul se face pe baza a 80% din salariul brut. Proiectul propune o scădere cu 15 procente, asta însemnând că noul calcul va fi în baza a 65% din salariul brut. Și acest aspect va fi făcut etapizat, în următorii 10 ani.
Pe de altă parte, în ideea de a colecta cât mai mul impozit la stat, proiectul prevede o creștere a vechimii la 30 de ani. De-aici și faptul că vârsta de pensionare creşte. Acest punct va fi valabil pentru toate categoriile sociale de angajați din România. În cazul celor care beneficiază de pensii speciale, vechimea va crește cu 20 de ani.
Toate aceste măsuri, plus altele care vor fi anunțate ulterior, vizează acele categorii care beneficiază, în special, de pensii speciale. Aici putem vorbi de magistrați, diplomați, sau funcționarii parlamentari.
Toate aceste puncte sunt prevăzute în programul de reformare și recalculare a pensiilor, regăsit în PNRR, și pentru care România a semnat că-și asumă aceste modificări. Noile modificări, în tot sistemul național de pensii ar trebui să intre în vigoare, printr-o nouă lege a pensiilor, de la finalul anului viitor. Rămâne acum să urmărim ce se va decide în Parlament și dacă propunerea guvernului va trece de cele două camere.