Temperaturile lunii septembrie de joacă neîncetat cu noi, românii fiind nevoiți să treacă de la tricou la geacă de piele și paltol și înapoi la haine subțiri, în doar câteva zile. Potrivit experților ANM, în ultima săptămâna de septembrie vom avea parte de valori termice de 29 – 30 de grade.
Condițiile meteo s-au schimbat radical în ultimele 30 de zile. Dacă la sfârșitul luni august canicula nu ne dadea pace, începutul lui septembrie a început, brusc, cu ploi și vijelii.
De câteva zile încoace, temperaturile se mențin la valori de 23 – 24 grade, însă specialiștii ANM susțin că, în ultimele zile ale acestei luni, vom avea vreme caldă și frumoasă, ca de vară.
Valorile termice vor crește până la 29 – 30 de grade Celsius, motiv prielnic de a merge într-o excursie de 2 zile la mare sau la munte.
Am avut și avem încă… acum… perioada asta, mai rece decât în mod obișnuit. Odată cu modificarea sensului și direcției circulației, cu mase de aer care vor veni din vest, sud – vest,
evident că și temperaturile încep să crească pe teritoriul României ajungând la valori destul de mari.
Definiția zilei de vară este acea zi în care temperatura maximă este mai mare de 25 de grade, într-adevăr, vor fi zile de vară.”, a declarat climatologul Roxana Bojariu.
În zonele de est și sud-est ale României, cetățenii se vor bucura de soare, cer senin și căldură în următoarele zile. Ce spune directorul ANM, Elena Mateescu, despre prognoza meteo pentru sfârșitul lui Răpciune.
„Într-adevăr este posibil ca pe parcursul acestei săptămâni şi mai ales în a doua parte a acesteia să consemnăm valori de 29-30 de grade, posibil izolat în partea de sud-est a ţării valori de până la 30-31 grade Celsius.
Dacă mâine vom consemna valori care la scara întregii ţări să se situeze între 18-26 de grade, de luni deja săptămâna va debuta cu temperaturi în creştere.
Acest aspect termic va fi de interes pe tot parcursul săptămânii când ziua de marţi va aduce temperaturi de 29-30 de grade în sud-estul Munteniei sau în vestul Dobrogei.
Trebuie să menționam şi perioadele de instabilitate, pentru că pe fondul încălzirii vom consemna şi averse torenţiale în partea de nord, nord-vest, centrul ţării acolo unde cantitățile de apă pot depăși izolat 10-15 litri/mp, cu descărcări electrice şi intensificări ale vântului.
Până atunci să ne bucurăm de întoarcerea anotimpului de vară”, a spus Elena Mateescu, director ANM, la Antena 3.