În cursul acestei zile ANM a emis progonoza meteo pentru următoarele două săptămâni, iar informațiile anunță o vară cum nu a mai fost în România. Din păcate, meteorologii aduc veşti rele. Citește mai departe și află ce se întâmplă cu vremea în următoarea perioadă.
Începem să ne gândim serios la temperaturile de vară, iar meteorologii europeni spun că în 2023 prognozele pe termen lung indică temperaturi cu 2 grade Celsius peste normele sezoniere în această vară și o probabilitate crescută de valuri de căldură. Conform datelor, Franța se confruntă cu perspectiva unei alte veri lungi, anormal de călduroase și pline de caniculă în 2023, potrivit previziunilor meteorologice pe termen lung.
Conform datelor de anul trecut, Franța s-a confruntat cu un val de căldură și secetă prelungită, sud-vestul țării fiind devastat de incendii, când 72.000 de hectare de teren au fost distruse de flăcări, o suprafață de șapte ori mai mare decât Parisul.
Ultimii opt ani au fost cei mai călduroși din istorie, potrivit Organizației Mondiale de Meteorologie, dar, cu toate astea, oamenii de știință rămân prudenți, dar principalele modele meteorologice anticipează o altă vară mai caldă decât în mod normal în Europa de Vest, în țări precum Spania, care este sub secetă încă de anul trecut, Franța, Italia și posibil Germania, unele dintre ele sugerând că temperaturile ar putea fi cu până la 2 grade peste normal între iunie și octombrie.
Vezi și: Cod roșu de caniculă în Europa! Țările în care te vei topi dacă mergi în vacanță
Pe plan local, deși s-a dat startul la sezonul estival, începând de azi, prognoza meteo ANM pentru următoarele săptămâni vine cu vești rele. Specialiștii români vorbesc de o vară cum nu a mai fost în România. Pe scurt, specialiștii meteorologi români anunță ploi, dar și posibile furtuni în următoarea perioadă:
„Vor fi și perioade în care vom avea furtuni violente cu căderi masive de apă și inundații în unele zone, chiar dacă inițial va fi secetă. Vor fi și alternanțe termice tot mai dese, așa cum am văzut în ultima vreme, în fiecare anotimp.
Aproape în fiecare lună avem când temperaturi mult peste normal, urmate de temperaturi sub normalul perioadei. Ar trebui să ne așteptăm la o vară extremă în mare parte din Europa, acest lucru însemnând și temperaturi ridicate, dar și fenomene extreme cum ar fi furtunile violente”, a adăugat Mihai Timu, potrivit DCNews.
În cele ce urmează îți prezentăm prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, emisă de ANM în cursul zilei de astăzi, 1 mai 2023.
Conform datelor enunțate în progonoza meteo pentru următoarele două săptămâni, în Banat și Crișana valorile termice vor avea o ușoară încălzire, valorile maxime fiind cuprinse între 18 și 24 de grade, iar minimele undeva între 6 și 10 grade. În aceeași perioadă, ANM spune că „În prima săptămână vor fi ploi în general de scurtă durată, pe arii restrânse și mai ales după-amiaza, apoi va crește probabilitatea ca aria acestora să fie mai extinsă și mai însemnate cantitativ”.
Pentru vestul și nord-vestul teritoriului, în prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, vor exista vor fi alternanțe termice, iar valorile termice vor fi cuprinse între 18 și 22 de grade. În ceea ce privesc precipitațiile, ANM spune că „Vor fi ploi pe arii restrânse, mai ales după-amiaza și în general slabe cantitativ până în data de 7 mai, apoi va crește probabilitatea de extindere a acestora.”
Tot în prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, în Moldova și Dobrogea valorile termice sunt cuprinse între 13 și 20 de grade maximele, iar minimele între 3 și cel mult 11 grade, iar din punct de vedere al fenomenelor de precipitații, ANM precizează că „probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicată în a doua săptămână din luna mai.”
Nici în sudul și sud-estul teritoriului lucrurile nu stau altfel, din păcate, ANM precizând în prognoza meteo „valorile medii ale temperaturii maxime vor avea fluctuații de la o zi la alta”, încadrându-se între 17 și 21 de grade maximele, și minimele între 6 ți 10 grade. De cealaltă parte, ANM se așteaptă că „Probabilitatea pentru ploi pe arii mai extinse va fi în creștere după data de 7 mai, până atunci se vor semnala pe arii restrânse și în general slabe cantitativ”.
În ceea ce privește prognoza meteo pentru zona montană, ANM precizează că valorile maxime nu vor trece de 10 grade, iar minimele nu mai mult de 4 grade. Și aici, cantitățile de precipitații vor resimți o creștere cantitativă, după data de 7 mai.