Valoarea tichetelor de masă va rămâne neschimbată în prima parte a anului 2019, față de cuantumul utilizat în a doua parte a anului trecut. Minsterul Muncii și Justiției Sociale a stabilit acestă valoare în cursul lunii decembrie 2018.
Mai exact, valoarea unui tichet de masă se va păstra la nivelul folosit și în primul semestru al anului trecut, potrivit unui act normativ oficializat în luna decembrie 2018. Astfel, în prima parte a anului 2019, cuantumul unui tichet de masă este stabilit la 15,18 lei.
Tichetele de masă au mai fost majorate în luna mai a anului trecut, însă nu se poate spune că a fost vorba de o majorare, ci mai degrabă despre o majorare substanțială, pentru că valoarea acestora a crescut cu doar câțiva bani. Înainte să fie majorate în luna mai 2018, tichetele de masă valorau 15,09, iar după mărire, acestea valorează 15,18 lei.
Tichetele de masă sunt beneficii extra-salarialeacordate de către angajatori salariaților „din cadrul societăților comerciale, regiilor autonome și din sectorul bugetar, precum și din cadrul unităților cooperatiste și al celorlalte persoane juridice sau fizice care încadrează personal prin încheierea unui contract individual”, potrivit legii nr. 142/1998, care privește acordarea tichetelor de masă.
Acestea sunt bilete de valoare acordate angajaţilor, lunar, ca alocaţie individuală de hrană, utilizate numai pentru achitarea mesei sau pentru achiziţionarea de produse alimentare, iar costurile cu acestea sunt acoperite integral de către angajator.
Tichetele de masă pe suport hârtie pot fi utilizate în unităţi de alimentaţie publică, magazine alimentare, cantine-restaurant, bufete sau orice alte tipuri de unităţi care comercializează produse alimentare, cu care unităţile emitente au contractat prestarea serviciilor respective. Valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăşi suma de 15,18 lei. Legea prevede actualizarea trimestrială a valorii nominale pentru tichetele de masă cu rata inflației, potrivit Avocatnet.
Biletele de valoare pot fi utilizate doar pe teritoriul României, în termenul de valabilitate şi numai pentru achiziţionarea bunurilor şi serviciilor pentru care au fost emise.De asemenea, se interzice operatorilor economici şi unităţilor care acceptă bilete de valoare acordarea unui rest de bani la acestea.