Valeriu Zgonea, 3 ani de închisoare cu executare. De ce este condamnat fostul președinte al Camerei Deputaților

Valeriu Zgonea, 3 ani de închisoare cu executare. De ce este condamnat fostul președinte al Camerei Deputaților
Valeriu Zgonea a primit o condamnare la 3 ani de închisoare cu executare, luni (sursa foto: Inquam)

Fostul președinte al Camerei Deputaților a primit o lovitură, la început de săptămână. Valeriu Zgonea a fost condamnat la 3 ani de închisoare, fiind vorba de o sentință cu executare, pronunțată de judecători. Condamnarea a fost pronunțată pe 3 februarie, de Tribunalul București, într-un dosar de trafic de influență în care era vizat.

Valeriu Zgonea, 3 ani de închisoare cu executare

Sentința în cazul lui Valeriu Zgonea a fost pronunțată luni, iar fostul președinte al Camerei Deputaților va putea ataca decizia la Curtea de Apel. Politicianul a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare. Totodată, judecătorii au dispus și de menținerea unei măsuri asiguratorii până la concurența sumei de 62.143 de lei. Cunoscutul om politic a fost trimis în judecată în anul 2018. Numele lui Valeriu Zgonea s-a regăsit într-un dosar de trafic de influență, fiind acuzat că ar fi intervenit în numirea unui secretar de stat. Când s-a afișat pentru ultimul termen de judecată, politicianul a pledat ca fiind nevinovat și a solicitat să fie achitat, anunță Digi24.

Valeriu Zgonea, 3 ani de închisoare cu executare. De ce este condamnat fostul președinte al Camerei Deputaților
Valeriu Zgonea a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare (sursa foto: Inquam)

Procurorii DNA l-au acuzat pe Valeriu Zgonea că în perioada iulie 2012 și până în luna aprilie din 2013, când ocupa funcția de președinte al Camerei Deputaților ar fi făcut respectivele promisiuni. A fost vorba de un consilier județean care a fost numit într-o funcție publică, în schimbul foloaselor necuvenite. În cadrul procesului, consilierul județean Dumitru Dobrică a încheiat cu autoritățile un acord prin care și-a recunoscut vinovăția.

De ce este condamnat fostul președinte al Camerei Deputaților

La rândul său, Valeriu Zgonea ar fi primit foloase necuvenite de la acest bărbat, reprezentate de contravaloarea unor servicii de turism și cheltuieli pentru construirea unei case de vacanță, pe teritoriul județului Covasna. Suma menționată de procurori a fost cea 62.143 lei. De aceea, în cadrul procesului, lui Valeriu Zgonea i-a fost pus sechestru de către autorități pe respectiva sumă de bani.

În urma înțelegerii, consilierul județean Dumitru Dobrică a fost numit în funcția de președinte al Centrului Național de Management pentru Societatea Informațională din cadrul Ministerului pentru Societatea Informațională. Bărbatul nu avea pregătirea de specialitate necesară pe acest domeniu, iar mai apoi a ocupat și funcția de subsecretar de stat, în cadrul aceluiași minister.