Valeriu Gheorghiță vine cu vești proaste pentru români. Noile detalii despre tulpinile virusului apărute recente a adus îngrijorări în dreptul specialiștilor. Cum pot să scape românii de ele?
Valeriu Gheorghiță anunță că se studiază adaptarea vaccinurilor anti-COVID-19 la noile tulpini apărute care au îngrijorat specialiștii din toată lumea. Președintele CNCAV declară că firmele care au dezvoltat serurile împotriva coronavirusului evaluează deja adaptarea acestora la noile tulpini.
Acesta a vorbit la Antena 3 despre imunitatea căpătată de cei vaccinați: ”În opinia noastră, probabil că vorbim cel puţin de 12 luni rata răspusului imun, însă avem nevoie de mai multe date prin monitorizarea periodică a persoanelor vaccinate.”
”Probabil, în cazul în care vom avea o prevalenţă crescută a acestor infecţii în rândul poplaţiei, este posibil să fie nevoie să efectuăm o a treia doză cu vaccinul adaptat noilor tulpini”, a mai declarat preşedintele CNCAV.
De asemenea, a venit și cu detalii în dreptul eficacității, menționând că are o variabilă între 60 – 70% până la 90-95%, din care aproximativ 5% dintre persoanele care nu dezvoltă un răspuns imun protector, dar acest tip de răspuns nu se dezvoltă după niciun tip de ser anti-COVID-19 și nici după boala naturală.
Concret, sunt persoane areactive care nu vor dezvolta un nivel protector de anticorpi – 5 persoane dintr-o 100. Discuțiile din spațiul public au generat teorii diverse, printre care și aceea cum că vaccinurile ar trebui repetate anual, pentru că eficacitatea lor este valabilă doar câteva luni.
Președintele CNCAV a susținut că nu se pune problema de așa ceva, deși nu de puține ori ceea ce s-a declarat într-o zi a rămas valabil chiar și până în ziua următoare. ”În opinia mea şi nu doar a mea, a specialiştilor, probabil că nu.
Este posibil să fie anumite categorii de persoane care sunt la risc să dezvolte anumite forme severe unde e posibil să fie nevoie de o singură doză, de un booster, însă nu cred că vom ajunge să facem vaccinare sezonieră ca la gripă”.
„Dacă sunt foarte multe persoane înscrise din etapa a doua, este posibil ca timpul să fie mai lung, deoarece sunt preluate cu prioritate persoanele care aparțin de etapa a doua. Vom crește, astfel, capacitatea de vaccinare a fiecărui centru, iar din data de 13 aprilie vom deschide încă 125 de cabinete noi care vor utiliza vaccinul Pfizer. Aceste cabinete vor fi distribuite la nivelul județelor care nu au primit cabinetele noi deschise pe data de 20 martie, cu prioritate pentru județele care au avut cea mai mare rată de incidență”
Valeriu Gheorghiță