Se înmulțesc reacțiile adverse grave după rapel. Valeriu Gheorghiță a reacționat după ce un bărbat din Vaslui a murit după vaccinare.
Întrebat dacă specialiștii se gândesc la precauții speciale după cazul persoanei din Vaslui care a murit după vaccinare și care era dependentă de dializă, medicul Gheorghiță a răspuns că, la nivel național, există aproximativ 13.000 de persoane aflate în evidență pentru hemodializă cronică intermitentă, iar rata de acoperire vaccinală este de peste 60% în rândul acestora.
„Fac parte din categoria poate cea mai vulnerabilă de pacienți, având foarte multe boli cronice adăugate, sunt agenți extrem de fragili. Este important un triaj medical corect la momentul vaccinării și o supraveghere pe o perioadă de 15 minute. Este important ca pacientul să ia tratamentul bolilor cronice.
De multe ori am constatat că există o amânare a tratamentului sau nu există o adeverință completă așa încât să se evite ca una dintre afecțiunile cronice să se dezechilibreze. Singurul sfat medical este să continue supravegherea medicală și fiecare pacient să respecte recomandarea medicală”, a declarat Valeriu Gheorghiță.
Cât despre cuplul din Prahova bolnav de COVID-19 care a murit după vaccinare, oficialul spune că, din datele preliminare pe care le are, cele două persoane au fost diagnosticate cu o formă severă a noului virus care a evoluat nefavorabil.
„S-a mai discutat despre vaccinarea la persoane aflate fie în perioada de incubație sau cu infecție asimptomatică cu SARS-CoV-2, în niciun caz nu crește riscul de evoluție nefavorabilă. Vaccinarea nu influențează cursul evoluției naturale a bolii”, a completat acesta.
Un tânăr din Vaslui, în vârstă de 35 de ani, a murit la două zile după ce i-a fost administrată cea de-a doua doză de vaccin anti-COVID-19. El suferea de insuficiență renală și făcea de mai mulți ani dializă. În Prahova, doi soți au murit la câteva zile după imunizare, iar ulterior au apărut informații că au avut COVID-19.