Valeriu Gheorghiță rupe tăcerea despre vaccinul românesc anti-covid-19. Vom produce sau nu?

Valeriu Gheorghiță rupe tăcerea despre vaccinul românesc anti-covid-19. Vom produce sau nu?
Medicul Valeriu Gheorghita

Medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de imunizare împotriva coronavirusului, a rupt tăcerea în legătură cu vaccinul românesc anti-covid-19. El a spus anterior și când va intra un al patrulea tip de ser în țară.

Valeriu Gheorghiță, despre vaccinul românesc anti-covid-19

Medicul Valeriu Gheorghiță a clarificat că a fost vorba ca România să fie disponibilă să participe la creșterea capacității de producție a vaccinurilor anti-covid-19 și că deocamdată discuțiile în acest sens sunt preliminare.

”Dacă vorbim de vaccinarea împotriva covid, mă gândesc că faceți referire la discuțiile din spațiul public, a fost vorba de disponibilitatea României de a participa la creșterea capacității de producție. Sunt discuții preliminare, urmează multe etape din momentul în care au fost deschise aceste discuții”, a explicat medicul Valeriu Gheorghiță, vineri seară, în emisiunea Legile Puterii de la Realitatea PLUS.

Valeriu Gheorghiță, despre când va intra în România cel de-al patrulea vaccin anti-covid-19

Anterior, Valeriu Gheorghiță a anunțat că România ar putea primi un al patrulea vaccin în luna aprilie, după ce în țară au început să fie folosite seruri de la Pfizer-BioNTech, Moderna și AstraZeneca. Este vorba despre cel produs de compania Johnson & Johnson, despre care medicul a spus că are o eficacitate foarte mare și necesită administrarea unei singure doze. Acesta va fi autorizat la jumătatea lunii martie de Agenția Europeană a Medicamentului.

Potrivit companiei Johnson & Johnson, vaccinul său anti-covid-19 se bazează pe un adenovirus pentru a determina un răspuns imun al organismului. Serul are o eficacitate de 85% în prevenirea formelor severe ale bolii, potrivit concluziilor studiilor clinice. Eficacitatea globală a fost de 66%, în urma efectuării unor teste clinice pe trei continente afectate de diferitele tulpini ale SARS-CoV-2. Mai exact, eficacitatea a fost de 72% în Statele Unite ale Americii, 66% în America Latină şi doar 57% în Africa de Sud, unde a fost depistată una dintre noile mutaţii mai contagioase ale coronaviruslui.

Când crede Valeriu Gheorghiță că se va reveni la normalitate

Valeriu Gheorghiță s-a arătat optimist în privința vaccinării anti-covid-19 și a revenirii la normalitate. Medicul a spus că momentul acestei reveniri depinde de fiecare persoană în parte și de modul în care este organizată campanie de imunizare atât în țară, cât și la nivel european.

”Răspunsul depinde de fiecare dintre noi și anume de cât de mult ne dorim să ne vaccinăm. Depinde și de modalitatea în care este organizată campania de vaccinare, atât în România, cât și la nivel european. Eu cred că în luna septembrie putem atingem peste 10 milioane de persoane vaccinate, ceea ce reprezintă peste 60% din numărul persoanelor eligibile. Cred că spre luna septembrie putem atinge pragul de imunizare colectivă”, a spus Valeriu Gheorghiță.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI