06 dec. 2021 | 09:38

Valeriu Gheorghiță, anunțul momentului privind vaccinarea obligatorie în România. Când se va impune, de fapt: „Suntem într-o cursă contra cronometru”

Sănătate
Valeriu Gheorghiță, anunțul momentului privind vaccinarea obligatorie în România. Când se va impune, de fapt:
Valeriu Gheorghiță, coordonator campanie de vaccinare

Medicul Valeriu Gheorghiță a vorbit, duminică seară, despre efectele nefaste pe care tulpina Omicron le poate produce atât în România, cât și în lume. Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare, această nouă tulpină este extrem de transmisibilă, astfel că, în scurt timp, această variantă poate deveni dominantă. Pentru a combate posibile noi valuri al pandemiei, dar și o explozie a deceselor, medicul recomandă vaccinarea anti-Covid-19.

“Persoanele trecute prin boală sau vaccinate pot răspândi virusul”

Valeriu Gheorghiță susține că, în viitor, tulpina Omicron va deveni dominantă, iar singura cale de a evita dezvoltarea unor forme grave a bolii este vaccinarea anti-Covid-19. Momentan, nu se știe exact dacă anumite mutații ale tulpinii evită răspunsul imunitar oferit de vaccin, însă este cert că reprezintă cea mai sigură cale pentru a împiedica formele grave.

De asemenea, în urma analizei cazurilor deja existente, s-a constatat că o mar eparte din persoanele vaccinate s-au infectat cu această nouă tulpină, dar din fericire, acestea au fost asimptomatice sau au avut forme ușoare.

„Omicron este cea mai adaptată variantă care există și are peste 30 de mutații. Prima problemă a Omicron este transmisibilitatea. A doua problemă: ocolește sau nu vaccinarea? A treia problemă: îmbolnăvirile mai grave. Nu știm acum toate răspunsurile despre Omicron. Omicron este mai transmisibilă decât varianta Delta.

În Africa de Sud, Omicron a generat o creștere exponențială. În provincia din Africa de Sud, peste 60% dintre persoane trecuseră prin boală. Omicron poate să ocolească anticorpii. În 2-3 săptămâni vom afla dacă anticorpii pot neutraliza virusul. Omicron poate deveni tulpină dominantă. Vaccinarea protejează în continuare față de formele severe de boală.

Și persoanele trecute prin boală sau vaccinate vor răspândi virusul. Va fi nevoie de un alt set de măsuri. Nevaccinații sau cei care nu au fost expuși bolii vor avea risc de îmbolnăvire. De aceea trebuie accelerată campania de vaccinare”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

“50% dntre infectări vor fi generate de Omicron”

Potrivit președintelui CNCAV, populația europeană este mult mai vulnerabilă față de cea din Africa, astfel că o mare parte dintre cazurile existente vor fi generate de această nouă tulpină, care va acționa în paralel cu tulpina Delta. Din păcate, medicul trage un semnal de alarmă cu privire la efectele nefaste pe care tulpinile virale le au asupra categoriilor vulnerabile, astfel că îngrijorarea autorităților privind explozia deceselor este justificată.

“În România, avem de 3 cazuri de persoane care călătoriseră în Africa de Sud. Este o mare posibilitate să fie vorba de Omicron. Toate cele 3 persoane sunt vaccinate complet. Încurajăm transmiterea probelor tuturor persoanelor care au istoric de călătorie pe Sudul Africii.

Cei 3 sunt persoane tinere și vaccinate. Și focarul din Africa de Sud a fost la persoane tinere. Iar populația europeană este diferită față de cea din Africa de Sud. Populația europeană este mult mai vulnerabilă. În următoarele luni, 50% din infectări vor fi generate de Omicron.

Variantele Delta și Omicron vor circula împreună. Antiviralele autorizate de la Merk și Pfizer nu depind de mutații. Acum ne întrebăm dacă anticorpii monoclonali mai sunt eficienți. O variantă cu cât este mai contagioasă, cu atât atinge mai mulți vulnerabili.

Contagiunea duce la un număr mai mare de decese. Îngrijorarea tuturor țărilor este justificată”, a declarat Valeriu Gheorghiță, în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.

Vaccinarea obligatorie, impusă în anumite condiții

Valeriu Gheorghiță a explicat condițiile în care au apărut majoritatea variantelor virale, astfel că principalele zone de dezvoltare au fost cele în care populația a fost vulnerabilă prin rata mică de vaccinare. Acesta a vorbit despre momentul în care vaccinarea va deveni obligatorie. Mai exact, este vorba despre acea situație în care au fost epuizate toate armele, iar numărul deceselor va deveni apăsător, iar autoritățile, neputincioase.

„Toate variantele virale au fost în țări cu rată mică de vaccinare și densitate mare a populației. Pandemia decimează populațiile țărilor. La un moment dat, lucrurile trebuie tranșate. Altfel populația și autoritățile vor asista neputincioase la evoluția pandemiei. Omenirea este în competiție cu acest virus, suntem într-o cursă contra cronometrul.

Virusul se adaptează și schimbă regulile jocului. Vaccinarea obligatorie trebuie să rămână o ultimă măsură dacă toate celelalte eșuează și vezi că mor oamenii și ești neputincios, legat de mâini și de picioare. Sigur, discuția este foarte serioasă și nu văd de ce să nu înceapă aceste discuții, să existe dezbateri, implicarea întregii societăți, cu puncte pertinente, pro și contra, ca să vedem unde să ne aflăm.

În România, va fi foarte greu de luat o asemenea măsură. Este foarte greu să impui măsuri care nu sunt înțelese. Principala problemă este neîncrederea în vaccin. Și celelalte vaccinuri te protejează de formele grave”, a mai transmis Valeriu Gheorghiță.

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Amestecul minune, folosit de mii de ani, cu care trebuie să-ți uzi roșiile de 3 ori în timpul verii. Recolta va fi dublă, iar legumele mari și sănătoase
Click.ro
O femeie din Iași a păcălit moartea, după ce a vrut să traverseze în grabă prin fața unui TIR
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Meghan Markle a făcut senzație în Nigeria cu rochia ei! Cum a apărut îmbrăcată soția Prințului Harry / FOTO
Unica.ro
Recalcularea pensiilor. Șeful Casei de Pensii prezintă ultimele noutăți
EVZ.ro
Carmen Harra, mesaj după ce starea lui Florin Piersic s-a înrăutățit! Ce a transmis clarvăzătoarea: „Nu este timpul...” / FOTO
Spynews
UNGARIA, de nerecunoscut. Răsturnare absolută de situație în țara de LÂNGĂ ROMÂNIA
Capital.ro
Daniel Baciu, mesaj pentru toți pensionarii români: "Trecem la tipărirea deciziilor!"
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
S-a aflat cu CÂND CRESC PENSIILE! Daniel Baciu a ANUNȚAT
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cât de bine arată Loredana Groza la vârsta de 53 de ani. Cum s-a afișat artista / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro