Ultima lună de vară a fost deosebit de liniștită, din punct de vedere meteorologic. Specialiștii spun că, pentru prima dată în ultimii 25 de ani, nicio furtună de renume nu a tulburat vremea caldă din Europa. Totuși, luna septembrie reprezintă vârful sezonului uraganelor, iar acestea se pare că și-au început deja activitatea. Din cauza uraganului Danielle, temperaturile o vor lua razna în următoarele ore în țara noastră. Se anunță val de caniculă în România. Ce au informat meteorologii.
Revine căldura în România. Danielle, prima furtună care a obținut statut de uragan în anul 2022, nu a reprezentat o amenințare pentru Europa. Cel puțin, nu până acum. Însă specialiștii din domeniul meteorologic spun că acest lucru s-ar putea schimba mai repede decât credeam.
Chiar în weekendul ce urmează, temperaturile o vor lua razna. Vremea va suferi schimbări drastice în următoarele ore pe continent european. Nici țara noastră nu va fi scutită de la astfel de fenomene.
Meteorologii anunță că în următoarele ore, temperaturile vor suferi modificări bruște. În unele regiuni, vara va reveni în forță. Pentru zonele de sud-est sunt anunțate valori termice maxime de 36 de grade Celsius.
Joi, 15 septembrie, vremea va continua să se încălzească în cea mai mare parte a țării noastre. În special, în regiunile din sudul țării. În Lunca Dunării se anunță caniculă, potrivit meteorologilor de la Administrația Națională de Meteorologie.
În Capitală, vremea se va încălzi, de asemenea. Cerul va fi variabil. Rafalele de vânt vor sufla moderat, pentru perioade scurte de timp intensificându-se. Valorile termice minime vor fi cuprinse între 17 și 19 grade Celsius. Temperaturile maxime vor atinge aici 34 de grade Celsius.
Prognoza meteo pentru următoarele ore. Spre deosebire de regiunile din sud-estul țării, cele din nord-vest vor fi marcate de instabilitate atmosferică. Cerul va fi înnorat, vor fi semnalate precipitații însoțite și de descărcări electrice. În unele locuri, cantitățile de apă vor depăși 25 de litri pe metrul pătrat.
În regiuni precum Carpații Occidentali, nordul Carpaților Orientali și Transilvania, prin acumulare, cantitățile de apă vor ajunge la peste 50 de litri pe metrul pătrat. Meteorologii avertizează și cu privire la prezența ploilor cu grindină, care ar putea să pună în pericol culturile agriculturilor. De altfel, românii și-au exprimat deja îngrijorările în acest sens.
Și restul teritoriilor din țara noastră ar putea să fie marcate de instabilitate atmosferică, însă izolat. Temperaturile minime vor varia între 13 și 22 de grade Celsius în depresiuni, în timp ce valorile termice maxime vor atinge 34 de grade Celsius.