Prognoza meteo pentru următoarea lună. Vremea se răceşte, vin ploile şi frigul în România

Prognoza meteo pentru următoarea lună. Vremea se răceşte, vin ploile şi frigul în România
Prognoza meteo pentru următoarea lună.

Meteorologii ANM au emis prognoza meteo lunară. Conform estimărilor specialiștilor, toamna și-a intrat în drepturi, iar începând cu mijlocul lunii septembrie vremea se va schimba radical. Astfel, temperaturile prognozate sunt mai scăzute decât prevede normalul perioadei și nici ploile nu vor lipsi.

Prognoza meteo pentru următoarea lună

Prognoza meteo pentru următoarea lună anunță o vreme mai rece decât normalul perioadei. Astfel, în intervalul 12.09.2022 – 10.10.2022, prognoza meteo ANM aduce temperaturi scăzute și ploi la nivelul întregii țări.

Prognoza meteo pentru perioada 12.09.2022 – 19.09.2022 anunță valori termice ușor mai coborâte decât cele normale pentru această săptămână, în toată țara, cu precădere însă în regiunile nordice, centrale și nord-estice. În ce privește regimul pluviometric, acesta va fi local excedentar în regiunile nordice, centrale și la munte, dar și în extremitatea de sud-est a țării, local deficitar în sud-vest, apropiat de cel normal în restul teritoriului.

Prognoza meteo pentru perioada 19.09.2022 – 26.09.2022 anunță o temperatura medie a aerului cu valori ușor mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte din țară. În ce privește cantitățile de precipitații, acestea vor fi excedentare la nivelul întregii țări, cu preponderență în jumătatea vestică a teritoriului.

Prognoza meteo pentru perioada 26.09.2022 – 03.10.2022 aduce tmperaturi medii în general apropiate de cele normale pentru acest interval în cea mai mare parte a țării. Cât privește regimul pluviometric, acesta se va situa în general în jurul celui normal pentru această perioadă, în toată țara.

În intervalul 03.10.2022 – 10.10.2022 de prognoză, ANM anunță că mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. În ce privește cantitățile de precipitații estimate în acest interval, acestea vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Prognoza meteo la munte

Până duminică, 11 septembrie 2022, meteorologii ANM anunță că la munte valorile termice vor crește ușor, astfel temperaturile diurne vor
ajunge la medii de 17 – 18 grade, iar cele nocturne la medii de 9 – 10 grade.

Începând de săptămâna viitoare însă, regimul termic va fi unul relativ constant cu medii ale maximelor în jurul valorii de grade și minime de 5 – 6 grade. Totodată, meteorologii anunță că până luni, 12 septembrie, la munte se pot manifesta averse frecvente, local însemnate cantitativ, asociate și cu manifestări de instabilitate atmosferică.

Atenționare meteorologică de instabilitate termică

Meteotologii ANM au emis o atenționare meteorologică valabilă pentru sâmbătă, 10 septembrie, până la ora 23:00, cu fenomene de instabilitate atmosferică temporar accentuată și cantități de apă însemnate. Atenționarea tip cod galben este valabilă pentru Maramureș, Moldova, Dobrogea, local în nordul Transilvaniei, în Muntenia și la munte. În aceste zone vor fi perioade cu averse torențiale.

De asemenea, în regiunile sud-estice, după-amiaza și la începutul nopții sunt anunțate frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină. Cantitățile de apă pot depăși local 25…30 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp.