”Vaccinul pentru coronavirus fabricat în România îi vindecă doar pe albi”. Fake news-ul care s-a extins la nivel global

”Vaccinul pentru coronavirus fabricat în România îi vindecă doar pe albi”. Fake news-ul care s-a extins la nivel global

Fake news-ul despre vaccinul pentru coronavirus, fabricat în România, și care ar vindeca doar anumite persoane, s-a extins la nivel global. Totul a pornit de la informația potrivit căreia o echipă de cercetători din Timișoara au avut câteva tentative de găsire a unui vaccin pentru coronavirus. Situația la nivel mondial e una din ce în ce mai alarmantă, în ceea ce privește virusul ucigaș din China. De aceea, o asemenea veste s-a propagat foarte rapid, alături de detaliile false.

„Vaccinul pentru coronavirus fabricat în România îi vindecă doar pe albi”. Fake news-ul care s-a extins la nivel global

Coronavirus face în continuare ravagii și doar în orașul Wuhan, din China, considerat focarul acestei probleme mondiale, numărul victimelor a trecut de 300 de persoane. O știre falsă despre un posibil leac pentru coronavirus a fost răspândită de un site cunoscut pentru transmiterea de fake news. Publicată cu titlul de „Românii au descoperit un vaccin pentru coronavirus care îi vindecă doar pe albi”, știrea s-a viralizat la scurt timp. Totul a fost semnalat de către un site specializat în depistarea informațiilor cu caracter mincinos – hoaxalert.leadstories.com.

Vaccinul pentru coronavirus fabricat în România îi vindecă doar pe albi. Fake news-ul care s-a extins la nivel global
Știrea falsă despre vaccinul pentru coronavirus fabricat în România s-a propagat la nivel mondial într-un timp foarte scurt

În realitate, știrea publicată pe site-urile românești conținea doar un raport în care era propusă dezvoltarea unui vaccin care să combată diverși viruși, printr-o tehnică folosită și în oncologie, aceea de vaccinare individuală. Raportul fusese publicat de către reprezentanții institutului OncoGen, din Timișoara. Virgil Păunescu, directorul secției din cadrul Spitalului Județean Timișoara a adăugat că echipa sa de cercetători încearcă să abordeze noi metode pentru a produce vaccinuri împotriva infecțiilor virale. Însă, o astfel de metodă nu poate fi pusă în practică dacă este vorba despre o epidemie ce izbucnește la nivel mondial și afectează mii sau milioane de persoane.

Adevărul despre vaccinul pentru coronavirus

„A apărut tehnologia de vaccinare personalizată în cancer. Acolo lucrurile sunt mult mai complicate, pentru că celula canceroasă seamănă foarte bine cu celula normală și este mult mai greu de recunoscut de către sistemul imun. Așa încât a utiliza aceste metode mult mai complicate, mai sofisticate în vaccinarea antivirală prezintă un mare avantaj”, a declarat Virgil Păunescu, potrivit Digi24.

Fake news-ul despre vaccinul care ar putea să combată virusul ucigaș din China s-a răspândit foarte repede, mai ales la nivelul rețelelor sociale, precum Facebook. Știrea despre antidotul care să combată coronavirus a avut mii de accesări, în mediul online, și a prezentat propunerea echipei timișorene ca pe o certitudine. Mai mult, a fost adăugată și informația falsă că vaccinul le-ar putea fi administrat doart persoanelor caucaziene.

„Liberalismul este cea mai gravă boală de care suferă omenirea, o boală care omoară oamenii în multe feluri. Una dintre acestea este incapacitatea de a studia acest virus așa cum trebuie”, se arată în știrea falsă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI