Vaccinul AstraZeneca își va schimba numele în urma valului de îngrijorări din dreptul efectelor adverse pe care le-au resimțit cei mai mulți. Modificarea a fost validată de către Agenția Europeană a Medicamentului.
Vaccinul AstraZeneca, unul din cele mai discutate seruri anti-COVID-19 din cele trei aflate pe piață, și-a schimbat numele. Această modificare a venit în urma îngrijorărilor cu privire la efectele adverse de care au avut parte mulți din cei vaccinați cu acesta.
Schimbarea a fost validată pe data de 25 martie de către Agenția Europeană a Medicamentului. Pe lângă noul nume, acum acesta va avea și un nou ambalaj, dar nu și o altă formulă.
Serul a fost suspendat în mai multe țări din precauție că ar provoca cheaguri de sânge. A fost dovedit totuși că AstraZeneca a avut până acum o eficiență de 79% în prevenirea cazurilor asimptomatice la populația generală și 100% în rândul prevenirii formelor severe ale bolii și spitalizarea, arată studiile clinice de fază a III-a efectuate în Statele Unite ale Americii.
În cazul vârstnicilor, acesta este 80% eficient și nu crește riscul formării cheagurilor de sânge, arată producătorul anlo-suedez. Cu toate astea, multe țări au renunțat la prescrierea sa pentru persoanele în vârstă din cauza lipsei de date suficiente pe acest de vârstă, arată Le Point.
„Îndemnăm compania să coopereze cu Data and Safety Monitoring Board (DSMB, Comitetul de monitorizare a studiului) în vederea unei evaluări a eficienţei datelor şi pentru a se asigura că datele cele mai precise, mai recente şi mai eficiente posibile sunt publicate cât mai rapid posibil”, a transmis Institutul Naţional american al Alergiilor şi Bolilor Infecţioase (NIAID).
„Analiza principală este în concordanță cu cea anunţată anterior și confirmă faptul că vaccinul nostru COVID-19 este extrem de eficient la adulți”, a declarat Mene Pangalos, vicepreședinte executiv al cercetării și dezvoltării BioPharmaceuticals la AstraZeneca, citat de Reuters.
„De ce este vaccinul AstraZeneca mai puțin eficient împotriva mutației sud-africane?
Varianta B1351, cunoscută și sub numele de 501YV2, care a fost raportată pentru prima dată în Africa de Sud, are mutații în proteina spike. Aceasta este partea virusului care se atașează de celulele umane și îi permite să le infecteze. Uneori, o mutație dăunează virusului în sine, alteori nu face nimic. Însă alteori face virusul mai periculos pentru oameni, de pildă printr-o infecțiozitate mai mare.
Ce face AstraZeneca pentru a îmbunătăți eficacitatea împotriva mutației sud-africane?
Șefa grupului de cercetare Oxford, Sarah Gilbert, a declarat pentru BBC că vaccinul poate proteja împotriva îmbolnăvirilor grave. Totodată, ea a spus că oamenii de știință lucrează la un vaccin modificat pentru a combate varianta sud-africană. Acest lucru va dura probabil până în toamnă”
(Sursa: dw.com)