Corelația dintre vaccinul AstraZeneca și cazurile suspecte de tromboză pare să fie suficient de stabilită. Conform informațiilor de utimă oră Agenția Medicamentului a confirmat existența unui risc „rar” de tromboză atipică. Instituția mai menționat totuși ecuația beneficiu-risc a vaccinului care rămâne „favorabilă”.
În timp ce un recent studiu norvegian a dovedit legătura dintre vaccinul AstraZeneca și cheagurile de sânge, Agenția Europeană pentru Medicamente a invitat să se continue vaccinarea și nu a exclus o corelație probabilă între cele două. În același timp au recomandat și continuarea analizelor asupra vaccinului. În Franța, chiar dacă vaccinarea a fost reluată, oamenii sunt îngrijorați de cazurile în creștere.
„În urmă cu două zile, au existat aproximativ șase cazuri” de tromboză în Franța, a anunțat președintele Haute Autorité de santé (HAS). Dominique Le Guludec, făcea anunțul joi, 25 martie, pe France Info. Ea a continuat spunând că sunt suficiente pentru a „trage alarma”. Îngrijorările au încurajat autoritatea de reglementare franceză să accepte vaccinarea numai a persoanelor cu vârsta peste 55 de ani cu acest produs.
”S-a observat un tip de patologii foarte specifice. Acestea nu sunt embolii pulmonare, nu există flebită, nu sunt infarct. Acesta este un eșec foarte special de coagulare care ne-a determinat să ne concentrăm asupra utilizării acestui vaccin. Vaccinul AstraZeneca l-am acordat persoanelor peste 65 de ani și acolo, așteptând mai multe detalii despre natura acestor accidente rare, dar grave, mai degrabă o limităm la 55 de ani.
Întrucât vaccinăm majoritatea persoanelor în vârstă, sunt puțini tineri cărora li se administrează vaccinul. Deci, avem încă nevoie de explicații suplimentare pentru a ști dacă persoanele sub 55 de ani pot lua a doua doză. Totuși este vorba despre. Avem timp să răspundem, deoarece a doua doză se administrează numai în a treia lună. Și pentru a-i liniști pe francezi, aș spune că cu cât așteaptă mai mult, cu atât este mai eficient vaccinul”, a declarat Dominique Le Guludec.
Vineri, 26 martie 2021, Agenția Medicamentului a confirmat că există un risc „rar” de tromboză atipică legată de vaccinul AstraZeneca.
”Au fost raportate nouă cazuri de tromboză venoasă profundă. cazuri atipice datorită localizării lor. Au fost găsite în creier, dar și în stomac. Cazurile sunt susceptibile de a fi asociate cu trombocitopenie sau eșec de coagulare.
Caracterul foarte atipic al acestor tromboze, tiparul lor clinic strâns și timpul chiar înainte de apariție determină comitetul de urmărire să confirme apariția foarte rară a acestui risc trombotic la persoanele vaccinate cu vaccinul AstraZeneca.”, se arată într-un comunicat al ANSM.
Cu toate acestea, Agenția Medicamentului evidențiază că ecuația beneficiu / risc pentru vaccinul AstraZeneca rămâne „favorabilă”, concluzionând că există „o legătură probabilă cu cele două forme foarte rare de cheaguri de sânge și asociate cu insuficiența trombocitelor din sânge nu poate fi exclusă în acest moment „. Instituția a reamintit de existența unui grup de experți care studiază în prezent mecanismul de acțiune al vaccinului.