Cursa contra cronometru în găsirea unui vaccin anti-covid a adus în fața opiniei publice și compania AstraZeneca. Compania farma, în colaborare cu Universitatea Oxford, a reușit să producă un vaccin. Vaccinul Astrazeneca folosea o cu totul altă tehnologie de producție, în comparație cu Pfizer și Moderna. Datele arată că vacciul are o eficacitatea de 70%.
România a primit sâmbătă un prim lot de vaccin AstraZeneca. Aexandru Rafila spune că va fi administrat doar celor cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani. România se alătură unui număr din ce în ce mai mare de țări care restricționează utilizarea vaccinului AstraZeneca, deși organul de supraveghere al medicamentelor din UE l-a aprobat pentru toți adulții. Conform informațiilor România a primit un prim lot de 81.600 de doze.
”Vaccinul AstraZeneca est eficace la persoanele între 18 şi 55 de ani. Este vorba de grupa de populaţie la care s-au făcut studiile clinice şi pe care există studii de siguranţă şi de eficacitate.
Îmi pare rău că nu mai sunt în categoria de vârstă 18 – 55 de ani. Cu siguranţă aş fi folosit şi eu vaccinul de la AstraZeneca, să nu existe niciun fel de dubiu apropo de utilitatea acestui vaccin”, a declarat Alexandru Rafila.
Vaccinul AstraZeneca este al treilea care este aprobat de UE după cele dezvoltate de Pfizer / BioNTech și Moderna. Analiza primară a studiilor clinice de fază III din Marea Britanie, Brazilia și Africa de Sud, a confirmat că vaccinul AstraZeneca este sigur și eficient în prevenirea COVID-19, fără cazuri severe și fără spitalizări, mai mult după 22 de zile de la prima doză.
Rezultatele au demonstrat eficacitatea vaccinului de 76% după prima doză, cu protecție menținută până la a doua doză. Cu un interval între doze de 12 săptămâni sau mai mult, eficacitatea vaccinului a crescut la 82%.
Analiza a arătat, de asemenea, potențialul vaccinului de a reduce transmiterea asimptomatică a virusului, pe baza tampoanelor săptămânale obținute de la voluntari în studiul din Marea Britanie.
Datele au arătat că citirile PCR pozitive au fost reduse cu 67% după o singură doză și cu 50% după regimul de două doze, susținând un impact substanțial asupra transmiterii a virusului.
Analiza principală pentru eficacitate s-a bazat pe 17.177 de participanți. Particiapanții au acumulat 332 de cazuri simptomatice din studiile de fază III. Studiile au fost efectuate în Marea Britanie, Brazilia și Africa de Sud. Toate studiile au fost conduse de Universitatea Oxford și AstraZeneca.