Coronavirus a făcut dezastru la nivel mondial timp de câteva luni bune. Chiar și în acest moment, mai multe țări, inclusiv România, au adoptat restricții severe pentru a pune capăt pandemiei. Au apărut vaccinuri împotriva virusului, însă nu toată lumea are încredere în spusele medicilor. Majoritatea oamenilor se tem de efectele adverse ce pot apărea după efectuarea vaccinului împotriva Covid-19.
Profesorul de sănătate publică de la Universitatea Babeș-Bolyai, Răzvan Cherecheș, ne vorbește despre efectele adverse ale vaccinului AstraZeneca și dacă acestea sunt mai severe față de Pfizer și Moderna. Acesta susține că efectele adverse diferă în funcție de persoană, însă nu trebuie să ne îngrijorăm. Profesorul susține că efecte adverse ca și febră mare, dureri în locul injectării, diaree sau greață apar la una din 10 persoane. De asemenea, ele trec, de regulă, într-o zi sau două.
„Nu. Efectele adverse relativ comune sunt: una din 10 persoane poate să dezvolte dureri la locul injectării, dureri articulare, durere de cap, febră până la 38 de grade, diaree, greață, vărsături. Aceste reacții durează 24 – 48 de ore”, spune Răzvan Cherecheș, într-un clip video postat pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătăţii.
Printre alte efecte adverse, putem menționa faptul că una din 100 de persoane pot dezvolta roșeață în locul injectării. Un procentaj mai mic pot întâmpina amețeală, lipsa apetitului și transpirație. De asemenea, profesorul susține că aici este o diferență față de vaccinul Pfizer.
Una din 1.000 de persoane poate să dezvolte lipsa apetitului, amețeală, transpirație, ușoare umflături ale ganglionilor de la subsuoara mâinii în care a fost injectată. Aici apare o diferență față de vaccinul Pfizer, care poate să dea insomnie”, adaugă profesorul de sănătate publică.
Cel mai serios efect advers al vaccinului AstraZeneca sunt reacțiile adverse. Profesorul susține că efectele adverse ale vaccinului AstraZeneca nu sunt mai severe față de efectele severe ale vaccinurilor Pfizer și Moderna.
Una din 100.000 de persoane poate să dezvolte reacții alergice, acesta fiind cel mai serios efect advers al vaccinului AstraZeneca identificat până în acest moment, conform lui Cherecheș: „Efectele adverse ale vaccinului AstraZeneca nu sunt mai severe decât efectele adverse ale vaccinurilor Pfizer sau Moderna”.
Vaccinul AstraZeneca este un vaccin cu vector viral nereplicativ. Există și alte vaccinuri în curs de dezvoltare ce folosesc aceeași tehnologie, împotriva virusurilor precum HIV. Aceste tipuri de vaccinuri folosesc un alt virus, în acest caz, adenovirus. Acesta transportă un fragment din informația genetică a virusului Covid-19 în celulele de la locul administrării.
Ulterior, acestea sintetizează proteina Spike a SARS-CoV-2. Această proteină va fi recunoscută ca fiind străină organismului. În acest fel va începe producția de anticorpi și de celule ce o vor ataca. Dacă persoanele vaccinate se vor întâlni cu noul coronavirus, corpul lor îl vor recunoaște, iar organismul este pregătit să se apere.