Sorin Cîmpeanu a oferit detalii cu privire la vaccinarea voluntară a elevilor. Părinții care își doresc ca micuții lor să beneficieze de imunizarea cu serul anti-Covid-19 trebuie să afle ultimele informații transmise de către ministrul Educației.
Sorin Cîmpeanu a discutat despre provocările întâlnite de învățământul românesc în urma problemelor generate de pandemia de coronavirus. Ministrul Educației a punctat că o să fie posibilă vaccinarea copiilor care au sub 12 ani, astfel că există foarte mulți doritori.
De asemenea, Sorin Cîmpeanu a declarat că școlile o să fie nevoite să aibă o contribuție cu privire la scăderea cazurilor de coronavirus dacă țara o să fie lovită crunt de valul 5 al pandemiei și de noua tulpină Omicron. S-ar putea să se revină la învățământul online, însă ministrul Educației speră că nu o să se ajungă la așa ceva.
„O să fie posibilă vaccinarea voluntară a elevilor cu vârsta sub 12 ani, avem peste 3.000 de înscriși în platforma de vaccinare. Profesorii rămân cea mai numeroasă categorie vaccinată. (…)
Discutăm în fiecare ședință de guvern de posibilitatea de deblocare a achizițiilor. Testele pe bază de salivă sunt o problemă de interes național.
Când avem peste trei sferturi de paturi destinate pacienților Covid-19 ocupate în fiecare judeţ este un semnal de alarmă cu privire la siguranţa naţională, aşadar şcolile sunt nevoite să îşi aducă contribuţia la scăderea numărului de cazuri intrând în online, sperăm să nu se ajungă acolo.
Cel mai mare grad de ocupare a paturilor din spitalele Covid-19 era, ieri, în Suceava, de 39%.”, a transmis Sorin Cîmpeanu, la Vorbește lumea.
O altă problemă națională a fost scoasă la iveală de către pandemie, anume abandonul școlar. Elevii au fost nevoiți să învețe într-un sistem online o bună perioadă de timp, astfel că s-a ajuns la nevoia de a investi în diferite resurse și tehnologie. Sorin Cîmpeanu a venit cu noi detalii despre protejarea elevilor vulnerabili.
„Fiecare școală considerată vulnerabilă va primi bani de la stat 200.000 de euro. Ar însemna cam 2.000 de euro per elev. Poţi plăti mediere şi consiliere şcolară, plata unei tabere şcolare, va exista posibilitatea acordării unor indemnizaţii substanţiale.
Urmează să decidem dacă va fi plata lunară sau unică. Sunt multe familii în România care nu îşi permit să îşi ducă copiii la şcoală. Insist pentru programul „Masa în şcoli”, vom reuşi să aducem cele 3.000 de autobuze pentru transportul copiilor.
Încercam să scădem numărul copiilor care abandonează şcoala. Stăm foarte prost.”, a explicat Sorin Cîmpeanu.
Sistemul de învățământ a avut mult de suferit, astfel că școlile o să fie ajutate prin mai multe măsuri. Astfel, anumite unități de învățământ ar putea să primească din partea statului sume de până la 200.000 de euro pentru a ajuta elevii care nu au posibilități financiare.