Sorin Cîmpeanu a discutat despre veniturile pe care le au profesorii din România. Ministrul Educației a transmis că susține o salarizare motivantă atunci când vine vorba despre dascăli, ținând cont că este nevoie ca aceștia să fie cât mai bine pregătiți pentru ca învățământul să fie de calitate.
Sorin Cîmpeanu a discutat despre problemele din învățământul românesc în această perioadă de criză, explicând că pandemia de coronavirus a generat foarte multe provocări. De asemenea, ministrul Educației a transmis că susține ca salarizarea să fie una motivantă pentru profesori.
Mulți își doresc ca învățământul din România să fie de cea mai bună calitate pentru a forma generații care să transforme societatea din viitor. Astfel, Sorin Cîmpeanu a explicat că pentru ca această nevoie să fie îndeplinită este necesar ca dascălii să beneficieze de salarii cât se poate de satisfăcătoare.
„Învățământul românesc este într-o perioadă de criză, în care problemele generate de pandemie s-au suprapus peste problemele cronice din învățământ.
Am pledat și o să pledau pentru o salarizare motivantă. Atâta vreme cât ne dorim un învățământ de calitate, avem nevoie de profesori buni. Ei trebuie să fie motivați. (…)
Sunt profesori cu vechime de peste 40 de ani care, fără celelalte sporuri, ajung de la 2.597 de lei debutant la 4.959 de lei salariu net.”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la Vorbește lumea.
Sorin Cîmpeanu a discutat despre noua tulpină Covid-19, Omicron, explicând că aceasta se răspândește mult mai repede, însă formele grave ale bolii sunt dezvoltate mai rar. Ținând cont că numărul de cazuri se află în creștere, ministrul Educației speră să nu se ajungă din nou la învățământ online.
„E nevoie de predictibilitate, ea nu poate să fie asigurată pentru că nu știm ce o să urmeze din perspectiva pandemiei. Suntem nevoiți să ne adaptăm deciziile.
Omicron are o contagiozitate mult mai ridicată, dar din fericire dezvoltă mult mai rar forme grave. Procesul de testare este deficitar în România, din păcate.
Ieri eram la un grad de ocupare de 19% al paturilor de spitalizare. București-Ilfov se menține la 16%.
Sperăm să nu ajungem iar la şcoală online, dat fiind că numărul de cazuri creşte de la o zi la alta. 460.000 de elevi s-au vaccinat până acum. Din păcate, trendul stagnează sau chiar va exista o scădere.”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.
Încă de la începutul pandemiei, sistemul de învățământ românesc a avut foarte mult de suferit. Au fost scoase la iveală mai multe urgențe naționale, printre care problema abandonului școlar, ținând cont că foarte mulți elevi au învățat, o bună perioadă de vreme, în sistem online.