O echipă de oameni de ştiinţă a dezvoltat un eventual vaccin contra coronavirusului. Acesta ar urma să fie administrat sub formă de plasture. Cercetătorii vor începe testarea pe oameni peste câteva luni.
Plasturele de mărimea unui vârf de deget ar putea fi un potenţial vaccin contra coronavirusului, potrivit unei echipe de cercetători din SUA ale cărei concluzii au fost publicate de The Lancet, un jurnal ştiinţific, citat de Press Association.
Oamenii de ştiinţă au testat plasturele pe şoareci de laborator, iar vaccinul a produs anticorpi specifici COVID-19, în cantităţi considerate suficiente pentru neutralizarea virusului.
Oamenii de ştiinţă de la Facultatea de Medicină a Universităţii din Pittsburgh, au spus că au reuşit să acţioneze rapid pentru că au avut la dispoziţie o bază de plecare, la care s-a lucrat în timpul unor epidemii anterioare de coronavirus.
“Aveam experienţă anterioară cu SARS-CoV din 2003 şi MERS-CoV din 2014. Aceste două virusuri, strâns asociate de SARS-CoV-2, ne învaţă că o anumită proteină, numită proteina ‘spike’, este importantă pentru inducerea imunităţii contra virusului. Ştiam exact unde să luptăm cu acest nou virus. De aceea este importantă finanţarea cercetării în domeniul vaccinurilor. Nu se ştie niciodată de unde va veni următoarea pandemie”, a declarat Andrea Gambotto, unul dintre coautorii studiului, profesor asociat la Universitatea din Pittsburgh.
Cercetătorii susţin că acest vaccin urmează o abordare mai bine stabilită în comparaţie cu vaccinul pe baza ARN mesager (mARN), care a intrat în stadiul de studiu clinic în Seattle.
Acest tip de vaccin, numit de echipa de cercetători PittCoVacc – prescurtarea de la “Pittsburgh Coronavirus Vaccin” – foloseşte fragmente de proteine virale obţinute în laborator pentru a construi imunitatea. La fel acţionează şi vaccinurile antigripale actuale.
Plasturele de dimensiunea vârfului degetului este prevăzut cu 400 de ace minuscule, ce livrează proteinele “spike” în piele, unde reacţia imunitară este mult mai puternică.
Astfel, după aplicarea plasturelui, acele care sunt realizate din zahăr, şi fragmentele de proteine, se dizolvă în pielea pacientului.
“L-am dezvoltat pe baza metodei iniţiale utilizată pentru administrarea în piele a vaccinului împotriva variolei, dar ca o versiune de înaltă tehnologie, mai eficientă şi mai reproductibilă de la pacient la pacient”, a explicat Louis Falo, profesor în cadrul aceleiaşi universităţi. Oamenii de ştiinţă susţin că plasturele poate fi produs în masă şi că poate fi păstrat la temperatura camerei până la folosire.
Plasturele a provocat producţia de anticorpi împotriva SARS-CoV-2 în două săptămâni de la aplicare. Autorii aşteaptă aprobarea Administraţiei americane pentru Alimente şi Medicamente (FDA) în vederea începerii unui studiu clinic pe oameni. Testarea pe oameni ar putea începe peste câteva luni.