Hotelierii de pe litoralul românesc pregătesc deschiderea sezonului, indiferent că acest lucru se va întâmpla pe 1 iunie, 14 iunie ori chiar mai târziu, și au luat deja în considerare implementarea unui set de măsuri pentru a proteja sănătatea turiștilor, dar și a angajaților. Interziceri pentru toți turiștii, în această vară.
Potrivit Organizației Patronale Mamaia Constanța (OPMCTA), camerele vor fi igienizate la schimbul de turiști, cameristele vor purta măști și mănuși, iar cazarea se va face preponderent online, pentru a evita statul la coadă la recepție, unde se vor trasa linii de demarcare.
Turiștii vor mânca în serii în hotelurile care nu dispun de spații suficient de largi, pentru a se evita aglomerațiile din restaurante, la o masă va sta numai o singură familie, șezlongurile vor fi depărtate și igienizate după fiecare folosire, iar saltelele ar putea să dispară de pe plajă. În ceea ce privește tacâmurile, se iau în calcul cele de unică folosință.
Reprezentanții patronatului le recomandă tuturor turiștilor români să rămână în țară vara această și anul acesta, România fiind cea mai sigură destinație pentru ei. De asemenea, aceștia îi sfătuiesc pe călători ca atunci când caută să cumpere un pachet turistic, să o facă prin vânzători avizați și să aleagă structuri de cazare clasificate, fie dacă acestea sunt mici, precum pensiunile, sau hoteluri mari.
Numai structurile clasificate pot asigura respectarea mijloacelor igienico-sanitare, acestea fiind și cele care sunt verificate de direcțiile de sănătate publică și sanitar-veterinară cel puțin o dată ori de câteva ori pe sezon, iar acest fapt va fi încă o garanție că măsurile de siguranță vor fi respectate.
„Nu vrem să expunem niciun angajat, nici pe noi, hotelierii, care lucrăm cot la cot cu ei și, mai ales, pe turiști, pentru că ne riscăm business-urile. Tot ceea ce avem e gajat la bancă, avem credite de dus și răspundem ca administratori în fața legii”, a spus Anca Nedea, directorul executiv al Patronatului Mamaia-Constanța.
„Și spațiile interioare dedicate alimentației publice vor fi folosite după ridicarea restricțiilor, dar ne vom alinia la măsurile trasate de distanțare socială, mărind spațiul între mese, limitând numărul de persoane la o masă și pe familie și organizând mai multe zone de bufet. Pentru hotelurile care nu beneficiază de terase suficient de mari există ca alternativă oferirea meselor în serii, iar litoralul nu e străin de o asemenea abordare, pentru că am lucrat ani de zile în serii, și atunci putem organiza numărul de oameni în sală respectând distanțarea socială”, a completat aceasta.