Sorina Bucuraș, ex-Plăcintă, divorțând de soțul ei, se judecă acum cu Primăria Focșani pentru o mică avere. Fostul ministru al Tineretului și Sportului duce o luptă ”care pe care” cu instituția, după ce aceasta a notificat municipalitatea cu privire la drepturile sale funciare.
Sorina-Luminița Bucuraș, fostă Plăcintă, a fost aleasă senator de Vrancea din partea PD-L la alegerile din anul 2008 în legislatura 2008-2012. Din 14 iulie 2019 a deținut funcția de ministru al Tineretului și Sportului în primul guvern condus de Emil Boc. De ceva vreme, oficialul se luptă cu instanța. Primul pas a fost recunoașterea faptului că este fiica biologică a unui focșănean evreu.
După ce instanța a admis acest fapt, femeia a cerut primăriei și recunoașterea dreptului de a cere despăgubiri pentru mai multe proprietăți deținute de părintele său biologic. Povestea dosarelor este legată de un alt proces pe care fostul ministru din Guvernul Boc l-a câștigat în martie 2018. După un prim refuz, instanțele focșănene au recunoscut oficial că Sorina Bucuraș este fata lui Simon Mendel. După ce soluția a rămas definitivă, la câteva luni, Sorina ex-Plăcintă a notificat primăria.
Femeia a trimis mai multe notificări Primăriei Focșani prin care solicita să fie repusă în termenul prevăzut de Legea 10/2001, „în vederea restituirii bunurilor imobile atât în natură, pe vechiul amplasament, cât și prin măsuri reparatorii în echivalent, constând în compensare cu alte bunuri sau servicii”. Mai exact, este vorba de mai multe case și terenuri pe care tatăl biologic le deținuse în municipiu înainte de a fi expropriat, imobile situate în diferite părți ale orașului, cum ar fi în Piața Moldovei sau în centru.
Conform stiridefocsani.ro, din actele aflate la dosar se arată că instituția a răspuns în iunie 2018 că „în vederea restituirii bunurilor imobile atât în natură, pe vechiul amplasament, cât și prin măsuri reparatorii în echivalent, constând în compensare cu alte bunuri sau servicii”. Drept urmare, Sorina Bucuraș a mers în instanță, unde a cerut să îi fie recunoscut dreptul de a cere ce i se cuvine de pe urma părintelui său.
„Cererea de repunere în termen este inadmisiblă, pentru că persoanele îndreptățite să ceară restituirea imobilelor preluate abuziv de către stat trebuie să notifice unitatea deținătoare în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a legii, 14 februarie 2001, termenul prelungindu-se succesiv, împlinindu-se la data de 14 februarie 2004”, este răspunsul primăriei.
Trebuie notat și faptul că, în unele dosare, instanța i-a respins cererile de repunere în termen, însă au fost și cazuri în care aceasta a avut câștig de cauză. În situația în care soluția instanței rămâne neschimbată, înseamnă că, la un moment dat, primăria orașului ar putea fi obligată să o despăgubească pe afaceristă.