USR, mai aproape de PSD decât ai crede: cum te convinge Levente, vicepreședintele USR

USR, mai aproape de PSD decât ai crede: cum te convinge Levente, vicepreședintele USR

Te-ai fi așteptat că tensiunile din USR să fi dispărut de mult. Din păcate, când vine vorba de putere, dezbaterile nu se termină niciodată, iar similaritățile cu PSD nu întârzie să apară.

Forumul intern al USR a devenit o locație pentru proteste și manifestări de frustrare. Cel puțin aceasta a fost destinația pe care i-a găsit-o vicepreședintele partidului. Elek Levente ”s-a descărcat” într-o comunitate restrânsă vizavi de problemele din partidul pe care îl conduce, dar nu a durat mult până când cuvintele sale au făcut înconjurul internetului.

Aceea nu ar fi fost neapărat o problemă, dacă aceste dezbateri ar fi ieșit la iveală după alegerile europarlamentare și nu a fi existat o comparație explicită cu PSD. Aparent, în opinia lui Levente, USR începe să semene cu PSD, deoarece deciziile se iau într-un grup restrâns. Voturile în ședințe sunt cumpărate. ”În partidul ăsta, totul se tranzacționează”, a reproșat el.

În doar câteva cuvinte, aproape că a desființat imaginea partidului USR. Vicepreședintele Elek Levente reclamă că ordinea de zi și documentele aferente sunt prezentate cu foarte puțin timp înainte de ședința conducerii, iar „subiectele neconvenabile sunt deliberat puse pe ultimele locuri pentru a fi amânate la nesfârșit”. Tot el amintește de discuțiile despre buget, pe care le-a considerat superficiale si pentru care „dupa doar cateva saptamani ni s-a cerut vot pe rectificare de buget campanie cu 320%”.

De asemenea, a atras atenția asupra unui proiect de achizitie prin leasing financiar a peste 40 de mașini. „Proiectul continea o singura ofertă și ni s-a solicitat vot în ultimele cinci minute de sedință. Am solicitat timp pentru a studia proiectul deoarece impactul bugetar era de peste 230.000 euro.Din motive necunoscute pentru mine proiectul a fost retras”. Cu alte cuvinte, totul pare o mafie. În privința CV-ului, pentru a o perioadă de timp de la plecare lui Nicușor Dan, Levente a operat ca președinte interimar al formațiunii politice.

Lista completă a plângerilor lui Elek Levente legate de USR a fost transcrisă de redactorii Hotnews și poate fi văzută mai jos. Pe de altă parte, oficialul a insistat pe faptul că reproșurile sale nu au legătură cu campania electorală. În plus, pe Dan Barna îl susține în continuare. ca fiind ”cea mai bună soluție pentru USR.”

Principalele nemulțumiri: 

  • „Când intrăm în ședința de BN deciziile sunt deja luate în grupul restrâns și voturile cumpărate. Decizia în BN a devenit, din păcate, o formalitate.In acest partid totul se tranzacționează. Opiniile discordante sau critice sunt amuțite de acest grup care vorbește peste noi, iar acestea nici nu mai sunt menționate în minuta care apare cu întârziere și e bine coafată, astfel încât să pară că ar exista un consens.
  • Protestez deci împotriva modului discreționar în care grupul majoritar își impune voința, fără dezbateri și fără să ia în considerare opiniile critice, pe care le acoperă cu vociferări ostentative și cu dispreț. Stăm minute în șir cu mâna ridicată pentru a lua cuvântul în timp ce grupul majoritar vorbește când cum și cât vrea.
  • Protestez pentru că președintele Dan Barna, cu care am încercat să discut de două ori despre această situație, tolerează și prin lipsa de reacție, chiar încurajează modul necolegial în care sunt tratați membrii BN neafiliați la grupul majoritar.
  • Protestez împotriva modului brutal prin care BN intervine în autonomia unor filiale, selectiv, incercand sa impuna conducerea care sa-i fie fidelă.
  • Protestez împotriva modului total netransparent prin care se fac angajări și numiri, în care se decide salarizarea și acordarea de bonusuri în Secretariatul General. In SG avem directori dar nu avem directii. Pentru unii salariul este de corporatist dar munca de bugetar.Acolo nu conteaza ce stii conteaza cine te-a adus.
  • L-am susținut și încă îl mai susțin pe Dan Barna, dar ce se întâmplă azi este mai aproape de PSD decât de USR. Dacă nu își va asuma această situație și nu va schimba ceva îmi va pierde susținerea”.
Sursa: Hotnews