USR a înregistrat cea mai importantă victorie în fața PSD. Ce se întâmplă acum cu „Fără penali”

USR a înregistrat cea mai importantă victorie în fața PSD. Ce se întâmplă acum cu „Fără penali”
CCR: Inițiativa "Fără penali în funcții publice" e constituțională

USR a obținut cea mai importantă victorie în fața PSD. CCR a decis că inițiativa „Fără penali în funcții publice” este constituțională. Aceasta prevede revizuirea Legii fundamentale, prin care se dorește ca persoanele care au primit condamnări definitive sănu mai poată ocupa funcții publice.

Peste un milion de români au semnat inițiativa legislativă care propune completarea Articolului 37 din Constituție cu textul: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării.”

Ce se întâmplă acum cu inițiativa „Fără penali în funcții publice”

După decizia judecătorilor de la CCR, inițiativa „Fără penali în funcții publice” va deveni proiect de lege și va fi supusă dezbaterii în Parlament. Este o victorie la care se așteptau, probabil, doar cei mai optimiști dintre membrii și susținătorii USR.

Pe data de 12 februarie, USR anunța că inițiativa a ajuns pe masa judecătorilor CCR, cu 100 de zile întârziere. „După aproape cinci luni de tergiversări, Camera Deputaţilor a predat Curţii Constituţionale listele semnate de cei peste un milion de români care susţin iniţiativa cetăţenească ‘Fără penali în funcţii publice’.

Nota informativă prin care secretarul general a comunicat Biroului permanent al Camerei Deputaţilor un număr fals al semnăturilor m-a determinat să asist la întocmirea procesului-verbal de predare-primire, pentru a mă asigura că nu lipseşte absolut nicio semnătură. Nu credeam că va fi nevoie, dar în aceste condiţii nu ne-am putut baza pe buna credinţă a persoanelor implicate. Astăzi însă am reuşit să bifăm încă un pas care să ducă iniţiativa mai aproape de declanşarea referendumului”, declara la acea vreme preşedintele grupului de iniţiativă, avocatul Mihai Badea.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI