Începutul de an pentru bucureșteni a însemnat și greva de aproape cinci zile a angajaților STB. La acel moment autoritățile locale acuzau sindicatele că ar fi făcut greva în mod ilegal. La aproape două luni de la proteste, conducerea STB anunța desfacerea contractelor de muncă a peste 200 de angajați. Conflictul de muncă nu a fost nici până astăzi rezolvat, ca atare s-ar putea ca angajații să intre iar în grevă. În consecință, liderul de sindicat, Vasile Petrariu declară în exclusivitate pentru Impact.ro, că de data asta totul va fi diferit.
În ianuarie, ca urmare a nerespectării acordului cadru între sindicate și conducere, privind majorarea salariilor, angajații STB ieșeau în stradă. Greva spontană din ianuarie avea să blocheze una din cele mai aglomerate capitale europene. Conform estimărilor, făcute de conducerea instituției, STB pierdea nu mai puțin de 15.53 de milioane de lei.
„În aceste condiții, pierderea suportată de societate și care poate fi cuantificată în acest moment este de cca.15.546.401,58 lei”, era specificat în documentul emis de conducerea STB. Primarul General, Nicușor Dan ieșea în spațiul public, acuzând liderii de sindicat de subminare și de ilegalitate, declarând în același timp:
„Scopul acestei greve e altul pe care îl pretinde. Este o aventură care nu merită. Îi îndemn pe șoferi și pe vatmani să se gândească la oamenii care sunt fortați să meargă pe jos în frigul de afară. Sunt convins că o parte dintre șoferi vor reflecta și vor ieși marți la muncă.
A început cercetarea penală, conform reglementărilor, conducerea STB va aplica contractele de muncă, s-ar putea ajunge la disponibilizări. Pentru cei care vor fi disponibilzați va exista o ofertă de angajare ca șoferi la STB.
Șoferii care nu au vrut să circule au intrat deja într-o zonă penală. Consiliul STB și cei de la sindicat au continuat absurdul pentru că sindicatul majoritar a venit să ceară fix ce nu putea să primească, adica demisia lui Adrian Criț, directorul STB”, declara primarul Capitalei.
Concedierea celor peste 200 de angajați STB care au participat la protestele din ianuarie a generat un val de nemulțumiri în sânul sindicatelor. Așa se face că au anunțat o nouă grevă. De data asta, spune Vasile Petrariu, lider de sindicat, „Vom respecta prevederile legii”.
„Nu e deloc exclus ca în varianta în care se va naște la un conflict de muncă să se ajungă la grevă. Vom respecta prevederile legii, dacă se va ajunge la o asemenea situație.
Cu toate etapele necesare. Inclusiv greva de avertisment și cu asigurarea unei treimi din programul de activitate”, a indicat Vasile Petrariu pentru Impact.ro.
Încă din primele zile ale protestului de la începutul acestui an, conducerea companiei anunța că se vor lua măsuri punitive împotriva participanților la grevă. Se pare că s-au ținut de cuvânt. La începutul lunii aprilie, Directorul General STB, Adrian Criț, anunța concediera a nu mai puțin de 222 de angajați, participanți la greva din ianuarie. Întrebat de Impact.ro de acest aspect, Vasile Petrariu declară:
„Cei 222 de colegi șoferi dați afară de conducerea companiei pentru singura vină de a fi participat la greva din ianuarie vor fi susținuți prin avocați plătiți de către sindicatul nostru. Din informațiile noastre, vor fi de fapt mult mai mulți decât cei 222 anunțați deja.
După mine, 95% dintre ei își vor câștiga în instanță dreptul de a fi reprimiți și cu plata la zi a salariilor, fiindcă li se impută niște lucruri incredibil de puerile. Cei mai mulți dintre ei au vechime la STB și calificative bune și foarte bune. Dar au plătit pentru acțiunea grevistă din ianuarie. Actuala conducere nu consideră sindicatul un partener.”, mai spune liderul de sindicat.
Deși au anunțat din timp noul protest, cei din conducere au decis să pună în aceeași zi și evaluările profesionale. Inclusiv despre această evaluare, Vasile Petrariu spune că „Nu mă tem pentru postul meu. După mine e evident că unul dintre partenerii sociali implicați în această chestiune are ceva probleme la cap. Legea indică foarte clar ce poate face un lider sindical și nu există nimic care să se mi se poate reproșa!”.
Rămâne să urmărim situația, și-așa tensionată, dintre sindicate și conducerea companiei. Vom vedea dacă se va găsi o modalitate de atenuare a conflictului.