17 dec. 2019 | 07:30

Urme de radiații, găsite acum în vin: cât de întinse sunt urmările dezastrului nuclear de la Fukushima

Știri generale
Urme de radiații, găsite acum în vin: cât de întinse sunt urmările dezastrului nuclear de la Fukushima

În 2011, a avut loc dezastrul nuclear de la Fukushima. În luna martie a acelui an, din cauza unui cutremur și a unui tsunami care a urmat la scurt timp după, centrala nucleară Daiichi a fost distrusă. Consecințele încă se simt.

Sunt imposibil de estimat cu precizie consecințele unui dezastru nuclear. Radiațiile se propagă cu o viteză foarte mare, în funcție de vânt și alte condiții atmosferice. În 2011, o mare parte din Japonia a fost expusă la radiații din cauza exploziei de la Fukushima.

Chiar și după mulți ani de la evenimentele din 2011, cercetătorii continuă să descopere urme de radiații în cele mai neașteptate locuri. Un grup de experți în fizică nucleară din Franța au găsit de curând urme de radiații în sticle de vin din California.

The nuclear crisis at the Fukushima Daiichi nuclear plant continPentru ca testul să fie concludent, au fost verificate în detaliu 18 sticle de vin din California, din soiurile rose și cabernet sauvignon. Acestea au fost îmbuteliate între 2009 și 2012. În final, nu s-au chinuit foarte mult să descopere urme crescute de cesiu – 137, un izotop radioactiv creat de oameni, în sticlele produse după incidentul de la Fukushima.

Particulele de cesiu funcționează ca un marker pentru activitatea nucleară făcută de oameni, deoarece sunt prezente în aer la scurt timp după un accident nuclear. Prima oară, au fost descoperite în 1952. Primele experimente cu energie nucleară au dus la producția și dispersia unor cantități foarte mari în ani 50 și 60.

Au folosit două metode în procesul de măsurare a radioactivității. Inițial, au detectat particule de cesiu – 137 în sticle de vin. Ulterior, au încălzit vinul până l-au redus la cenușă și au căutat urme de radiații în acele resturi.

Cercetătorii din spatele acestui proiect științific au ținut să menționeze că descoperirile lor nu reprezintă un risc pentru oameni și nimeni nu ar trebui să-și facă griji. ”Aceste niveluri sunt atât de mici, mult mai mici decât radioactivitatea naturală care este peste tot în lume.”, a explicat Michael Pravikoff de la Centrul de Studii Nucleare din Bordeaux – Gradignan.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cum dau autoritățile apă la moară fanilor teoriei conspiraționiste Chemtrails
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Al Bano a spus ce s-a întâmplat în noaptea în care fiica lui, Ylenia Carrisi, a dispărut: „Acesta e dramaticul adevăr!”
Unica.ro
Restructurări masive în 2025. Se anunță un an nebun. Toată lumea strânge cureaua
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
S-a dat ordin de la UE. Intră în vigoare din ianuarie. Devine obligatoriu în toate statele
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
ANUNȚ despre PENSIILE DIN IANUARIE! ÎNGRIJORĂRI pentru PENSIONARI
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro