Uniunea Europeană, în carantină: s-au închis toate granițele UE, în premieră mondială

Uniunea Europeană, în carantină: s-au închis toate granițele UE, în premieră mondială

Comisia Europeană face eforturi semnificative pentru administrarea crizei mondiale derivată din pandemia de coronavirus. În acest context, a luat o decizie fără prcedent.

Pentru prima oară în istoria Uniunii Europene, Comisia Europeană a decis să impună restricții majore pentru transport. Momentan, acestea se aplică doar în cazul călătoriilor neesențiale, dar este destul de complicat să demonstrezi ce înseamnă esențial și non-esențial.

În speranța împiedicării răspândirii epidemiei, președintele Comisiei Europene a făcut mai multe anunțuri importante în ultimele 24 de ore. Ursula von de Leyen a atras atenția asupra faptului că Uniunea Europeană își închide granițele pentru 30 de zile. Restricția se aplică cetățenilor din afara spațiului european.

uniunea europeana

„Cu cât călătorii sunt mai puțini, cu atât mai mult putem controla răspândirea virusului, prin urmare, după cum tocmai am informat partenerii noștri din G7, propun șefilor de stat și de guvern, o restricție asupra călătoriilor neesențiale către Uniunea Europeană”, a spus von der Leyen într-o declarație în format video postată pe contul personal de Twitter.

Nu este foarte clar cât vor dura în final, dar în prima fază, vorbim de doar 30 de zile. „Aceste restricții ar trebui să fie aplicate pentru o perioadă inițială de 30 de zile, care poate fi prelungită după cum este necesar”, a adăugat ea.

În mod previzibil, vor exista câteva excepții de la această regulă, dar acelea vor fi mici și se vor aplica doar în situații extraordinare. De exemplu, fac excepție de la regulă membrii de familie ai resortisanților europeni, personalul esențial, cum ar fi medicii și asistentele medicale, precum și persoanele care transportă mărfuri către Uniunea Europeană.

Pentru finalizarea tuturor detaliilor referitoare la acest proiect foarte important, inclusiv particularități legate de implementarea sa, liderii statelor membre ale Uniunii Europene vor avea marți o discuție online, în format de videoconferință. Abia după finalizarea ei, vom afla, de exemplu, ce se întâmplă cu românii din Regatul Unit care își doresc să se întoarcă acasă. 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI