Armata Română, trasă la indigo? Cât de mult seamănă noile uniforme cu ale americanilor din anii ’40

Armata Română, trasă la indigo? Cât de mult seamănă noile uniforme cu ale americanilor din anii ’40

Ministerul Apărării Naționale a prezentat noile uniforme de oraș ale Forțelor Terestre și ale celor Aeriene române. Sunt elegante, impozante, aparent bine lucrate, dar unele seamănă cam mult cu uniformele ofițerilor americani din anii ‘40.

Prezentarea a avut loc la Palatul Cercului Militar din București, ca o adevărată paradă a modei, iar uniformele au fost realizate de Alexandru Ciucu, designerul Casei Regale.

„Crearea noilor uniforme militare de oraș și de serviciu a avut în vedere toate categoriile de personal militar și va cuprinde întreaga gamă de articole vestimentare militare. În primele luni ale anului 2019, modelele propuse vor fi prezentate în garnizoanele din ţară, pentru ca militarii, în activitate sau în rezervă, să îşi exprime opinia, sub forma unor chestionare de evaluare”, au precizat reprezentanții MApN.
Pe pagina de Facebook a instituției, se mai transmite că, în primele luni ale anului care vine, uniformele vor fi prezentate în toate garnizoanele din țară, astfel încât toți militarii vor putea să-și exprime opinia în ceea ce le privește, prin niște chestionare.

Pentru cineva fără experiență în domeniu, uniformele de oraș nu par să aibă nimic în plus sau în minus. Arată perfect și e foarte posibil să fie acceptate în garderoba militară.

Totuși, cu minime cunoștințe de istorie și o scurtă consultare a unor fotografii sau filmări din anii ‘40, ai să vezi că uniformele realizate de Ciucu seamănă izbitor de mult cu cele americane din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Evident, uniformele sunt prezentate și pe site-ul Armatei României. Aici, se precizează că elaborarea lor “a pornit de la tradiția vestimentară a Armatei Române din cele două momente cruciale ale istoriei noastre recente – Războiul de Independență și Marea Unire de la 1918 și a fost desăvârșită cu influențe ale uniformelor militare din cele mai importante armate partenere NATO: Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania, Italia și Franța. Tradiția se regăsește în noile uniforme în primul rând prin vipușca de pe veston și pantalon, asortată sau în contrast, în funcție de grad.”

De asemenea, “noua uniformă de oraș îşi propune să îmbunătăţească toate caracteristicile referitoare la aspect, durabilitate şi confort ale modelelor precedente. Țesătura propusă este un amestec de lână și cordură. Cordura este o fibra sintetică, de înaltă tehnologie, special creată pentru a oferi o rezistență mai mare la acțiunea factorilor mecanici – frecare, rupere – dar și a celor de natură chimică.”

Totuși, nu pot să nu observ similaritatea uniformelor bej cu cele americane din anii ‘40, foarte elegante de altfel. Dar, să zicem că toate uniformele militare seamănă între ele…în fond, asta înseamnă ele: uniformizare. Vezi aici mai multe detalii despre ele.