Uniforma va fi obligatorie petru toți elevii începând cu anul școlar 2020-2021, potrivit unui nou proiect de lege care a fost aprobat, ieri, de Senat, în calitate de prim for sesizat, cu 87 de voturi pentru, 41 contra și nicio abținere. Câți bani vor primi părinții pentru a le cumpăra haine copiilor, aflați în paragrafele următoare.
Inițiativa legislativă ce propune obligativitatea uniformei și acordarea unei subvenții pentru aceasta a fost inițiat de Cătălin Iliescu, senator PMP. Proiectul are în vedere modificarea articolului 5 din Legea nr.35/2007 privind creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ.
Pentru a-și achiziționa o uniformă, elevii din învăţământul general obligatoriu de stat ar urma să primească suma de 350 de lei pe an.
„Pentru acoperirea costurilor uniformelor şcolare se acordă o sumă de 350 de lei/ an şcolar pentru fiecare elev, sumă care se atribuie în cote egale în fiecare semestru. Fondurile necesare pentru aplicarea prezentei legi se asigură din bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetării“, potrivit unui amendament al senatorului PSD, Ecaterina Andronescu.
Ideea de uniformă nu pare să-i deranjeze pe elevi, unii dintre ei fiind chiar încântați de această schimbare, întrucât vor fi scutiți să-și mai pregătească hainele pentru a doua zi.
Tudor Bot, elev: „Uneori poţi să îţi asortezi unele haine, ca să fii frumos, la vederea omului, dar e mai uşor să porţi uneori uniforma, chiar nu te gândeşti cu ce să te îmbraci, o iei pur şi simplu şi te-ai dus la şcoală“.
În ceea ce-i privește pe părinți, aceștia cred că odată cu apropabrea proiectului de lege și introducerea uniformelor obligatorii în școli, ar putea scădea incidentele sau răutățile din partea unor copii, căci, fiind înbrăcați la fel, se induce ideea de egalitate.
Laura Maniu, părinte: „Nu trebuie să investesc în alte obiecte de îmbrăcăminte pe care şi le-ar fi dorit copilul la un anumit moment. Dat fiind faptul că toţi copiii sunt îmbrăcaţi la fel, sunt uniformi, scad incidentele şi răutăţile din partea anumitor copii“.